Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Saudijska Arabija sprema „naftni rat“

  Saudijska Arabija priprema „naftni“ rat koji će rešiti unutrašnje probleme podizanjem cene nafte kako bi smanjile rast deficita budžeta, ali će probleme stvoriti drugima, navodi se u članku objavljenom na ruskom portalu Ktovkurse.

  Kako bi na bilo koji način smanjile rashode državnog budžeta, saudijske vlasti su odlučile da 2018. godine prekinu subvencije unutrašnjih cena na gorivo, što znači da će cena benzina porasti sa 20 na 36 centa za litar, ili skoro 80 odsto.

  Deficit budžeta Saudijske Arabije za 2017. godinu iznosiće skoro 15 odsto BDP, tri četvrtine koje će otići na podršku smanjenja cena benzina u državi. Izvori bliski vladi potvrđuju da otkazivanje beneficija ima za cilj da se izbalansira kasa.

  Za poslednje tri godine cena nafte koja formira budžet zemlje pala je za 90 odsto. Ranije se budžet „krpio“ deviznim rezervama, ali se od 2014. godine obim rezervi smanjio jedan i po put — sa 737 na 487 milijardi dolara.

  Analitičar kompanije Kamar enerdži Robin Mils upozorio je da će odluka Saudijaca omogućiti budžetu da izdrži manje cene nego što su sadašnje cene nafte omogućiti zemlji da pokrene novi rat cena nafte radi dominacije na tržištu.

  Glavna meta „rata“ će biti proizvodnja nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Američkim Državama. Recept je jednostavan — kako bi se „ugušila“ nafta iz škriljaca potrebno je samo spustiti cene „crnog zlata“ do 30-35 dolara za barel, što je prosek isplativosti proizvodnje američke nafte.

  Eksperti smatraju da će, ako cena nafte ostane iznad 50 dolara za barel, proizvodnja resursa u SAD nastaviti da raste po jedan milion barela dnevno do 2020. godine, preuzimajući više od polovine novog tržišta nafte u svetu (potrebe za naftom godišnje rastu za milion i po barela).

  Za Rusiju je granica cena nafte 35 dolara za barel. Ako padne ispod toga, Rosnjeft će raditi sa gubicima.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE