Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sa ulice na Jejl: Nadarene ruke Bena Karsona

  Ben Karson (Ben Carson), sada penzioninsani američki neurohirurg, je prvi čovek koji je uspešno razdvojio sijamske blizance povezane glavama. Godinama su lekari pokušavali uspešno da obave ovu proceduru, međutim  često jedna od beba nije uspevala da preživi operaciju. Razdvajanje blizanaca, spojenih glavama je veoma riskantna procedura budući da ovakva deca često dele važne krvne sudove, koji, ako se prekinu, mogu voditi do smrtnog ishoda. Ben Karson je zajedno sa svojim timom doktora ušao u istoriju 1987. godine kada je uspešno razdvojio Bajndner (Binder) blizance – Patrika i Bendžamina.

  Danas može izgledati gotovo nemoguće da je, sada uspešni hirurg, nekada bio siromašno dete samohrane majke iz Detroita. Njegova majka Sonja, napustila je školu u trećem razredu gimnazije, a udala se sa samo trinaest godina. Kada je imao osam godina, roditelji Bena Karsona su se razveli, a Sonja je ostala sama da podiže Bena i njegovog mlađeg brata Kurtisa (Curtis). Kao samohrana majka Sonja je u isto vreme radila dva, nekad čak i tri, posla kako bi uspela da prehrani porodicu.

  ben-karson-2-printscreen-youtubeBendžamin i njegov brat su sve više zaostajali u školi. U petom razredu, Karson je bio najgori učenik u razredu. Školski drugovi su ga zvali „glupson“, a kao posledicu Karson je razvio nekontrolisano nasilno ponašanje.

  Kada je videla kako loše napreduje u školi, Sonja je odlučila da preokrene živote svojih sinova. Ograničila je korišćenje televizije na minimum i odbijala da ih pusti napolje dok ne bi završili svoj domaći zadatak svakog dana. Od njih je, još, tražila da pročitaju dve knjige nedeljno i da joj podnose pisane izveštaje ikao je, budući slabo obrazovana, jedva mogla da pročita ono što bi joj napisali.

  U roku od nekoliko nedelja, Karson je oduševio čitav razred kada je uspeo da prepozna kamenje koje je profesor doneo na čas. Prepoznao ih je iz jedne knjige koju je pročitao, a za sajt Ačivment (Achievment.org) je povodom toga izjavio: „U tom trenutku sam shvatio da nisam glup.“ Karson je nastavio da napreduje u učionici i do kraja godine je bio najbolji učenik u razredu.

  Glad za znanjem ga je sve više obuzimala i on je sve više i više čitao. Bio je odlučan da postane fizioterapeut i nakon mature on upisuje Jejl Univerzitet (Yale University) gde dobija zvanje psihologa. Sa Jejla, odlazi na Univerzitet u Mičigenu da studira medicinu. Tu razvija ljubav prema neurohirurgiji, a sa samo 32 godine će postati direktor pedijatrijske bolnice Džons Hopkins (Johns Hopkins) u Baltimoru i na toj poziciji će ostati narednih 29 godina.

  Ako je Karson izgledao kao da mu neki posao pripada kada je dete onda se činio da je zaista nakvalifikovaniji bio za poziciju da nekog drugog „smesti“ u bolnicu zbog svog prekog temperamenta i agresivnog ponašanja. Na njegovom profilu na sajtu A meričke ačivment akademije (Academy of Achievment) za Karsona je napomenuto da „je imao toliko nasilan temperament da bi napadao drugu decu, pa čak i svoju majku na najmanju provokaciju“.

  Iako je Karson uspeo da skine sa sebe titulu najgoreg učenika, na sebe je „navukao“ gnev drugara iz razreda. Nakon uspešno završene školske godine i dobijanja nagrade za najboljeg učenika, profesor se obratio svojim ‘belim’ učenicima i održao govor kako treba da se stide jer su dopustili Afroamerikancu da ih pretekne u akademskom radu. U srednjoj školi, ali i kasnije, Karson se stalno, iznova i iznova, suočavao sa rasizmom, ali kao što je rekao u svom intervjuu za Američku ačivment akademiju: „to nije bilo nešto sa čime sam se opterećivao. Moja majka je imala običaj da kaže: ‘Ako uđeš u prostoriju punu rasista, nemaš problem ti već oni'“.

  Sa svojom ženom se upoznao tokom školovanja na Jejlu i sa njom ima troje dece. 2015. godine se kanidovao na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao predstavnik republikanske partije, međutim predsedničku trku je izgubio…

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Youtube printscreen

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE