Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Retka kopija Šekspirovog „Prvog folija“ prodata za REKORDNU CENU

  Retka kopija Šekspirovih dela u knjizi koja je danas poznata pod imenom Prvi folio (1623) prodata je za skoro 10 miliona dolara, i tako postala najskuplje književno delo koje se ikad pojavilo na aukciji, navodi aukcijska kuća Kristi

  Zbirka od 36 drama, objavljena ubrzo nakon dramaturgove smrti, jedna je od samo pet kompletnih primeraka koji su još uvek u rukama privatnih lica, objavila je aukcijska kuća.

  Prvi folio se smatra jednom od najvažnijih zbirki literature na engleskom jeziku. Sadrži 18 dela koja se ranije nisu pojavila u štampi, a koja bi inače bila izgubljena u istoriji, uključujući „Magbet“ i „Dvanaesta noć“.

  Knjiga koju su 1623. godine objavili glumci Džon Hemindžes i Henri Kondel, prijatelji engleskog dramskog pisca, formalno je naslovljena „Komedije, istorije i tragedije“.

  Verzija koja je prodata u sredu prva je celovita kopija koja se pojavila na aukciji otkako je 2001. prodata za 6,1 milion dolara. Na prodaju ju je stavio Mils Koledž u Oklandu u Kaliforniji, koja je knjigu držala u svojoj kolekciji od 1977. godine.

  Posle šestominutnog nadmetanja između tri kupca preko telefona, predmet je kupio prodavac knjiga i antikvar Stefan Loventajl za 9,98 miliona dolara. U telefonskom intervjuu nakon prodaje, opisao je Šekspirove knjigu kao „sveti gral knjiga“.

  „Prvi folio je najveće delo na engleskom jeziku, svakako najveće pozorišno delo, pa je to nešto što svako ko voli intelektualizam mora smatrati božanskim predmetom“, rekao je kupac, koji poseduje prodavnice specijalizovane za retke knjige i fotografije u Njujorku i Merilendu.

  Izuzetno retko delo

  Iako je proizvedeno oko 750 primeraka Prvog folija, poznato je da je samo 235 preživelo do danas. Od njih se samo 56 smatra kompletnim, a gotovo sve ih sada drže institucije u SAD-u i Velikoj Britaniji, navodi Kisti.

  Verujući da kopije u privatnim rukama možda „nikada više neće izaći na tržište“, kupac dela je rekao da možda neće imati „previše šansi“ da se dobije kopija.

  Konačna prodajna cena premašila je procenu aukcijske kuće, koja je predvidela najviše ponude od 4 do 6 miliona dolara.

  Brojni drugi predmeti na prodaji u sredu prodati su za sedmocifrene cifre – uključujući tepih dinastije Ming koji je prodat za više od 1,7 miliona dolara.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE