Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rekonstruisala selo svojih predaka i od njega napravila etno biznis

  Odluka da se bavi etno biznisom nije bila životni scenario o kom je maštala, desila se neplanirano, ali Sanja Knežević je danas srećna što su se stvari baš tako odigrale.

  „Kao studentkinja arheologije sanjala sam o tome da budem okružena starinama, da kroz posao proživljavam razne epohe i da učeći o njima, upoznajem ljude koji su davno živeli. Odluka o povratku u rodni kraj je, kao i cela priča o mom biznisu, nastala odjednom i to nikada pre nije bila opcija o kojoj sam razmišljala“, kaže Sanja koja je danas vlasnica Etno sela Latkovac.

  Kao arheologa, oduvek su je zanimale starine i istorija, pa je tako i nastala ideja o rekonstrukciji pradedovskog zaseoka. Bio je to način da Sanja spoji svoje četiri velike ljubavi: arheologiju, selo, kulturni menadžment i turizam.

  „Kao i svaki početak i ovaj je bio veoma težak i neizvestan ali naša želja da obnovimo zaseok star 200 godina, da oživimo mesto u kom su svi Kneževići živeli godinama, bila je prevelika i nije postojalo nešto što bi nas sprečilo i zaustavilo da našu zamisao realizujemo. Cela porodica je ideju o rekonstruisanju zaseoka prihvatila istog trenutka i bez razmišljanja. Da je bilo drugačije, Latkovac bi danas bio jedno zaboravljeno selo kao većina sela u Srbiji“, kaže Sanja.

  latkovacOna u ovaj posao nije ušla sa velikim biznis planovima, oni su došli kasnije. Ušla je, kako kaže, sa puno emocija i velikom željom da nešto što je bilo zaboravljeno otrgne zaboravu i pokaže celom svetu.

  Nije imala nikakvog iskustva u etno biznisu, kao ni u biznisu uopšte. Bila je na završnoj godini studija arheologije, radila je na projektima za mlade iz Evrope u jednoj nevladinoj organizaciji i tada je shvatila da su, upravo mladima iz raznih zemalja, Srbija i srpska sela nešto što je  atraktivno, zanimljivo, nesvakidašnje i romantično.

  „A baš takvo jedno selo bilo je deo mog života – zaseok u kom su živeli moji preci, selo Latkovac kod Aleksandrovca. To je mesto koje je za mene imalo posebnu emotivnu dimenziju, jer su sva moja sećanja vezana za njega bila ispunjena velikom ljubavlju zbog onoga što ono predstavlja za moju porodicu, ali i zbog istorijskog značaja koje ima za Župu, Rasinski region i Srbiju. Napisala sam projekat za rekonstrukciju dva veka starog zaseoka, aplicirala kod raznih fondova, podigla kredit i tada zapravo počinje moja preduzetnička karijera“, objasnila je Sanja.

  Njen tim je njena  porodica a etno selo koje su podigli je porodični biznis jer su svi članovi porodice u ovom poslu. Otac je vodio najveće hotele u regionu, majka je kuvar nacionalne kuhinje, sestre se bave koncipiranjem programa i komunikacijom s javnošću – prava korporacija u malom.

  Sanja kaže da je problema bilo mnogo ali da je sklona da ih posmatra kao izazove, jer izazov je živeti i raditi u zemlji koja nema baš puno razumevanja za preduzetništvo.

  latkovac2„Izazov predstavljaju komplikovane procedure, besmislena opterećenja preduzetnika, nepostojanje kanala komunikacije sa nadležnim institucijama. Ja sam na prijem kod državnog sekretara ministarstva zaduženog za moj biznis čekala pet godina. Sistem nema razumevanja za preduzetnike, ignoriše potrebe srednjih i malih preduzeća, zatvoren je za komunikaciju i guši preduzetnički entuizijazam, naročito kod mladih ljudi“, pojasnila je Sanja.

  Prema njenim rečima etno selo Latkovac proglašeno je jednom od 10 najboljih destinacija u Evropi za aktivan odmor a to je pre svega zasluga raznovrsnih programa u njihovoj ponudi – radionice starih zanata, kaligrafije, slikarstva, vajarstva, festivala tradicionalne muzike.

  Svima koji razmišljaju da pokrenu svoj biznis Sanja savetuje da se dobro informišu, da naprave komparativnu analizu trenutne ponude, da se edukuju u svim segmentima posla.

  „Važno je da budu originalni, da ne kopiraju ostale, već da svoju priču baziraju na nečemu autentičnom, što se razlikuje od svega postojećeg….U zemlji u kojoj živimo najteže je pronaći optimizam, ali ja se vodim onom Čerčilovom izrekom ‘Uspeh je sposobnost da idete iz neuspeha u neuspeh a da ne izgubite entuzijazam'“, poručila je Sanja.

  Izvor: BIZLife

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE