Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REKAPITULACIJA 2016.: Godina konferencija za štampu

  Prošle godine u ovo vreme u našem magazinu na naslovnoj strani stajalo je „Godina premijera“. Kako smo tada objasnili, 2015. premijer je bio prisutan i pitao se o svakom segmentu našeg života. Šta onda reći za ovu godinu, a ne ponoviti se?

  TEKST: Milovan Miličković

  Ono što je permanentno bilo prisutno u 2016. godini su, definitivno, konferencije za štampu u Vladi Srbije. Već nekoliko puta se pominjalo da se ove godine održao najveći broj, što redovnih što vanrednih, „susreta sa novinarima“ u istoriji Srbije. Konferencije za štampu redovno su prenošene makar na tri televizije uživo (RTS, Pink, Studio B), a sa ovih događaja novinari su mogli da napišu i po pet različitih vesti, jer bez obzira na povod, premijer Vučić bivao je „isprovociran“ da se bavi i drugim aktuelnostima. Jedini period kada nije bilo obraćanja premijera ispred mikrofona u sali za konferencije Vlade Srbije, bio je onaj u toku trajanja Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Kao što su stari Grci prekidali ratove zbog Olimpijskih igara, tako je i naš premijer nakratko prekinuo da organizuje konferencije za štampu. Ali dan nakon završetka ovog sportskog događaja bila je zakazana nova. Povod? Pa Olimpijske igre.

  JANUAR

  Godina se tradicionalno počinje obećanjima, pa je tako premijer Srbije Aleksandar Vučić iskoristio gostovanje na TV Pink i rekao da će plate u 2017. godini doseći čitavih 500 evra. U aprilu se donekle ispravio na istoj televiziji, najavivši plate od 500 evra ipak za dve godine, 2018.

  [preporucene_vesti ids=“255221″]

  U januaru je počela sa radom Razvojna agencija Srbije koja će za podsticaje investitorima imati na raspolaganju ukupno osam milijardi dinara, dok je sa radom prestala Agencija za privatizaciju Srbije.

  Gazprom je saopštio da je ugovor o projektu izgradnje gasovoda Južni tok raskinut, međutim u poslednje vreme se sve više priča da to nije zadnje što ćemo o tom projektu čuti.

  U januaru smo u austrijskom listu Kurier čitali o privrednim nedaćama Hrvatske i Srbije te o pokušaju te dve zemlje da privuku strane investicije pre svega – jeftinom radnom snagom.

  FEBRUAR

  Skupština Srbije jednoglasno je u februaru smenila ministra odbrane Bratislava Gašića, posle uvrede koju je početkom decembra 2015. uputio novinarki B92 rekavši da „voli novinarke koje lako kleknu“.

  Zvanično je počela da radi srpska berza struje – SEPEX, a treću godinu zaredom Sremska Mitrovica se našla među dobitnicima prestižnog priznanja engleskog časopisa Foreign direct investment, najpoznatijoj svetskoj publikaciji specijalizovanoj za promociju stranih direktnih investicija.

  Bloomberg je objavio listu najjadnijih ekonomija za 2016. godinu, na kojoj se Srbija našla na „visokoj“ sedmoj poziciji.

  MART

  Vlada Srbije smenila je direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića, jer se nije pridržavao mera štednje (afera kupovine automobila marke Audi) i na zadovoljavajući način sprovodio reforme u preduzeću. Za v.d. direktora EPS-a postavljen je Milorad Grčić, bivši direktor Rudarskog basena Kolubara. Krajem novembra otkrivena je velika pljačka u EPS-u koju ispituje i policija. Za sada je samo smenjeno nekoliko direktora.

  Predstavljena je „Godina preduzetništva“, program aktivnosti vlade za podsticanje preduzetničkog duha. Ministar privrede Željko Sertić poručio je da Vlada Srbije duboko veruje da ekonomija zemlje mora da se razvija tako da u fokusu budu preduzetnici i zato je za podršku preduzetništvu odvojila 16,06 milijardi dinara.

  Nedeljnik NIN objavio je „NIN-ov Indeks ekonomske snage zemalja regiona“ prema kome se Srbija nalazi na samom dnu. Od mogućih deset poena, Srbija je dobila 3,37 što je daleko ispod proseka u regionu koji iznosi 5,62.

  U martu nam je u poseti bio i britanski princ Čarls, a dnevni list Danas dobio je novog glavnog urednika Dragoljuba Dražu Petrovića.

  APRIL

  Foto: Beta

  Foto: Beta

  Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji ubedljivu pobedu odnela je Srpska napredna stranka. U predizbornoj kampanji najznačajniji događaj bilo je potpisivanje ugovora o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil.

  U toku kampanje najavljeno je i otvoreno nekoliko objekata, a među najviše medijski propraćenim bili su postavljanje kamena temeljca za kulu Beograd u budućem naselju Beograd na vodi i početak izgradnje prvog objekta švedske Ikee u Beogradu.

  Ipak, jedan od događaja koji je obeležio ovu godinu je dešavanje u noći izbora kada je oko 30 maskiranih ljudi sa „fantomkama“ i naoružani palicama srušilo delove Hercegovačke i Mostarske ulice u Savamali. Ovaj događaj prouzrokovao je proteste organizacije „Ne davimo Beograd“ kojima su prisustvovale hiljade građana Beograda i koji su trajali do jeseni. Za sada se jedino zna ono što je premijer rekao. Da je u tome učestvovao „vrh gradskih vlasti“ i da je to uradio „kompletni idiot“. Epiloga ovog čina i dalje nema.

  MAJ

  U maju nas je uplašila sudbina Istraživačke stanice Petnica, ali je vrlo brzo odlučeno da ona nastavlja sa radom, nakon što je sa Ministarstvom prosvete i nauke Srbije potpisala ugovor o finansiranju programa. Nemačka kompanija Dr. Oetker otvorila je u Šimanovcima prvu fabriku u Srbiji, a Dragana Đermanović, suosnivačica start-upa BeeShaper, postala je jedina predstavnica Srbije koju je eminentni nemački magazin The Hundert uvrstio u top 100 start-up preduzetnica u Evropi.  Promene i u fudbalu. Novi predsednik Fudbalskog saveza Srbije je nakon Tomislava Karadžića postao Slaviša Kokeza, dok je novi selektor fudbalske reprezentacije postao Slavoljub Muslin. Reprezentacija trenutno dobro stoji u kvalikifacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

  JUN

  Srbiju je posetio kineski predsednik Si Đinping, a prilikom posete zaključeno je 22 sporazuma o saradnji Srbije i Kine.

  Građani Velike Britanije izglasali su ’Brexit’ tj. odluku da žele da napuste Evropsku uniju. Posledice ove odluke za Srbiju i dalje se samo nagađaju. Dok predstavnici vlasti umiruju izjavama da posledica po Srbiju neće biti, mnogi govore o tome kako će ova odluka usporiti put Srbije u EU.

  Iz Beograda je poleteo prvi putnički avion za SAD, a na svečanoj ceremoniji Aleksandar Vučić je saopštio da se ipak neće naći u tom avionu.

  Glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Politika Ljiljana Smajlović podnela je ostavku na tu funkciju.

  JUL

  Na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena su pregovaračka poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i Evropske unije o pristupanju.

  Tada mandatar za sastav nove vlade, Aleksandar Vučić započeo je takozvani „Razgovor sa građanima“ gde je 12 sati primao građane u Nemanjinoj 11. Ovo je bilo jedno od predizbornih obećanja da će svakog meseca razgovarati sa građanima o njihovim problemima. „Razgovor sa građanima“ ponovio se samo još jednom u Nišu u oktobru.

  Foto: Vlada Srbije

  Foto: Vlada Srbije

  Vladajuća stranka organizovala je u Beogradu izložbu „Necenzurisane laži“ na kojoj su prikazani negativni sadržaji o Srpskoj naprednoj stranci i njenim istaknutim članovima, na prvom mestu Aleksandru Vučiću. Izložba je nastavila da „putuje“ i po drugim srpskim gradovima.

  AVGUST

  Srbija je dobila novu vladu. Nova lica u Vladi Srbije postali su Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, Goran Knežević, ministar privrede, Nela Kuburović, ministar pravde, Ana Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Zoran Đorđević, ministar odbrane, Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

  SEPTEMBAR

  U izveštaju Globalni indeks konkurentnosti 2016-2017 Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je neznatno napredovala po konkurentnosti pošto se popela za četiri pozicije, na 90. mesto među 138 zemalja.

  U Beogradu je počelo rušenje zgrade saveznog Ministarstva unutrašnjih poslova, gde bi trebalo da bude izgrađen poslovno-tržni centar i stambeni kompleks, a kompanija Lidl Srbija pozvala je sve zainteresovane kandidate da se prijave na konkurs za buduće rukovodioce prodavnica.

  U razgovoru za „Insajder bez ograničenja“, Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, rekao je da arapski investitor nije oslobođen plaćanja naknada za Beograd na vodi, navodeći to kao „urbanu legendu“.

  Posle 70 godina prestao je sa radom dnevni list „Sport“ .

  OKTOBAR

  Srbija je među zemljama koje su ostvarile najveći napredak na Doing Business listi za 2017, za sedam mesta, i sada je na 47. poziciji koju deli s Meksikom, objavili su Svetska banka i Međunarodna finansijska korporacija IFC. Premijer Vučić nije bio preterano zadovoljan rezultatom, dok ministri najavljuju ulazak Srbije među Top 30 na sledećoj listi.

  U oktobru je Vlada Srbije boravila u Nišu gde je provela sedam dana i spavala u kasarni, Vuk Jeremić nije uspeo da postane predsednik Ujedinjenih nacija, predsednik BK grupe Bogoljub Karić najavio je da će se vrlo brzo iz Moskve vratiti u Srbiju, ali „da se neće baviti politikom“ (u međuvremenu je najavio svoj dolazak 31. decembra), Igor Vladimirovič Kim, ruski tajkun blizak Vladimiru Putinu, kupio je Marfin banku, Nedeljnik je objavio intervju sa Donaldom Trumpom za koji se ispostavilo da je lažan, a u Srbiji je poskupela struja za 3,8 odsto.

  NOVEMBAR

  vucic_deca_beta

  Foto: Beta

  „Televizijskim spektaklom“ otvorena je deonica Koridora 11 od Ljiga do Preljine dužine 40,35 kilometara. Vrednost radova iznosila je 308 miliona evra, od kojih je 300 miliona obezbedio Azerbejdžan, dok je Srbija učestvovala sa osam miliona evra. Premijer Vučić je do te petlje stigao u šleperu koji je prošao kroz tunele „Šarani“, a vozio ga je direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović i sve to u TV prenosu.

  Beograd i Priština postigli su sporazum o telekomunikacijama, a Kosovo je dobilo međunarodni telefonski pozivni broj 383.

  Skupština Srbije usvojila je Ugovor o zajmu Srbije od oko milijardu dolara od Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku.

  Ministarstvo zdravlja Srbije je 8. novembra objavilo da se sumnja u zdravstvenu ispravnost Juvitaninih dečijih kašica, kompanija je zaustavila proizvodnju, a najavljuje i zatvaranje fabrike.

  Sto javnih ličnosti potpisalo je apel da se se Saša Janković, zaštitnik građana, kandiduje za predsednika Srbije, „kad za to dođe vreme, kao nestranački kandidat“. Saša Janković u decembru je najavio da će se upustiti u tu trku.

  DECEMBAR

  U Skupštini Srbije izglasan je budžet za 2017. godinu, za koji Vlada Srbije kaže da ima „najniži predviđeni deficit u istoriji Srbije“ – od 69,1 milijarde dinara, što je 1,7 odsto BDP-a.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Nikola Mladenović

  Piše: M.Miličković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE