Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Razlozi zbog kojih bi srpske firme trebalo da se opredele za elektronsko potpisivanje dokumenata

  S obzirom na današnje okolnosti kada smo još udaljeniji nego obično, elektronski potpisi su aktuelniji nego ikad ranije. Koje su prednosti takvih potpisa nad svojeručnim potpisima i koja je njihova pravna osnova, proverili smo kod Nemanje Žunića, advokata za IT pravo u advokatskoj kancelariji Žunić.

  Svesni ste koliko je potpisivanje dokumenata elektronskim potpisom jednostavnije i brže, ali strahujete da li je takav dokument validan? Mislite li da je potpisivanje dokumenata svojeručno sigurnija varijanta?

  Za početak, svojeručni potpis NIJE sigurniji od elektronskog. Većina zemalja širom sveta usvojila je zakone kojima izjednačava svojeručni i elektronski potpis. Samo određena kategorija ugovora (npr. kupoprodaja nepokretnosti) ne može biti potpisana elektronskim potpisom, dok svi ostali, koji ne spadaju u ovu „zabranjenu“ kategoriju, mogu. Apsolutno je stvar dogovora vas i vašeg poslovnog partnera za koju ćete se vrstu potpisa opredeliti.

  Nije samo globalna pandemija korona virusa elektronski potpis stavila u centar pažnje i interesovanja privrednika širom sveta.

  Ova korisna alatka omogućava značajno lakše i brže poslovanje već godinama unazad (u SAD čak dve decenije!), ali se pitanje nesumnjivo aktuelizovalo zbog zabrana putovanja i ostalih mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

  Ne samo da celokupno poslovanje privrednog društva podiže na viši nivo efikasnosti, elektronski potpis omogućava i viši stepen pouzdanosti u odnosu na običan, svojeručni. Osigurava da će poruka namenjena primaocu biti isporučena samo i isključivo njemu. Poverljivost i privatnost komunikacije između pošiljaoca i primaoca na najvišem su nivou. Celokupna istorija potpisivanja dokumenta, sa tačnim datumom prijema, potpisa i slanja, uvek je vidljiva u elektronskom dokumentu koji je potpisan. Jednom potpisan dokument elektronskim potpisom nepromenljiv je, što znači da se ništa u dokumentu više ne može menjati.

  „Adobe Sign je aplikacija koja se zbog jednostavnosti korišćenja, ali i obezbeđenja najvišeg nivoa sigurnosti i usklađenosti sa zakonskim propisima istakla kao najčešće korišćena. Cela procedura potpisivanja podrazumeva klik na link za potpisivanje dokumenta. Preko Adobe dokumenta možete potpisivati sa bilo koje lokacije, na bilo kom mestu na svetu i to u bilo koje vreme, sa bilo kog uređaja. Takođe, nije potrebno preuzimanje bilo kakvog naloga“, kaže Nemanja Žunić, advokat za IT pravo u advokatskoj kancelariji Žunić.

  S druge strane, da bi se ovakav nivo pouzdanosti i poverljivosti postigao sa svojeručnim potpisivanjem, to bi gotovo bez izuzetka iziskivalo neposredno lično prisustvo dva lica u istoj prostoriji. Posmatrajući iz perspektive dva pravna lica koja posluju u različitim zemljama, ovo je gotovo nemoguće i zamisliti, a kamoli realizovati. Kao alternativa, ostaje fizičko slanje dokumentacije posredstvom kurirskih službi koje su često nepouzdane, pa može doći ne samo do kašnjenja, nego i do gubitka pošiljki. Time bi poverljivost vašeg ugovora na najgrublji način bila povređena.

  Naš sagovornik ističe da je poslednjih godina praksa pokazala da se najčešće upravo Ugovori o poverljivosti potpisuju elektronski: „Kako su naši klijenti prevashodno iz IT sektora, jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo je da li Ugovor o poverljivosti može biti potpisan elektronski. Pored toga što gotovo svakodnevno sastavljamo Ugovore o poverljivosti za klijente, unoseći odredbe kojima težimo da maksimalno zaštitimo interese i poslovnu tajnu našeg klijenta, savetujemo i da ovaj ugovor bude potpisan elektronski, što je pravno dozvoljeno imajući u vidu da za zaključenje ovog ugovora nije predviđena posebna forma“.

  Da li ćete se opredeliti za svojeručni ili elektronski potpis ugovora sa vašim poslovnim partnerom, stvar je vašeg dogovora, poslovnog odnosa, ali i stepena poverljivosti među stranama. Ono što ne bi trebalo da vas brine, jeste pravna validnost ovih ugovora. Jednostavnije rečeno, ukoliko neka posebna forma nije predviđena kao uslov punovažnosti ugovora (npr. overa kod javnog beležnika) slobodni ste da se opredelite za potpisivanje elektronskim potpisom i pri tome ne brinete da li je vaš ugovor važeći.

  Ukoliko vas je tema zainteresovala, o Adobe Sign-u ali i generalno prednostima elektronskog potpisivanja možete čuti na webinaru koji će se održati 30.09.2020. godine u 14h, više informacija o načinu prijavljivanja i predavačima možete pronaći ovde.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE