Rad od kuće: Kako poslodavci nadziru zaposlene i gde je granica?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rad od kuće: Kako poslodavci nadziru zaposlene i gde je granica?

  Više od polovine menadžera koje je učestvovalo u istraživanju Centra za istraživanje javnih politika priznalo je da sa svojim zaposlenima koji rade na daljinu nema zaključene anekse ugovora o radu, a čak 75 odsto radnika nisu svesni da se daljinski prati njihov učinak.

  Istraživanje je pokazalo da većina poslodavaca prati rad zaposlenih koji rade od kuće, na isti način na koji je to činila i dok su ovi radili u prostorijama poslodavaca.

  Kako se prati radni učinak?

  Najveći broj poslodavaca rad zaposlenih prati putem usmenih i pismenih izveštaja koje zaposleni dostavljaju poslodavcu ili unošenjem vremena koje je zaposleni potrošio radom na određenom projektu koje unosi sam zaposleni.

  Takođe, poslodavci nagledaju e-mail korespodenciju zaposlenih, prate korišćenje službenih vozila i telefona, koriste aplikacije za praćenje  efikasnosti rada, video nadzor, a deo njih prati i aktivnost zaposlenih na internetu i društvenim mrežama, pokazalo je istraživanje.

  Određene vrste monitoringa, kao što je nadgledanje email korespondencije, video nadzor i snimanje telefonskih razgovora je prema stanovištu Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti dozvoljeno samo u izuzetnim slučajevima, i to u jasno određenu svrhu koja se ne može postići na drugi način.

  Rezultati istraživanja pokazuju da kako na strani zaposlenih, tako i na strani poslodavca ne postoji razumevanje njihovih prava i obaveza kada je u pitanju rad od kuće i zaštita podataka o ličnosti.

  „Nerazumevanje i nepoznavanje prava i obaveza je znatno izraženije u slučaju obrade podataka o ličnosti. Iako je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti stupio na snagu pre više od dve godine, njegova primena u praksi je i dalje ograničena, te poslodavci ne razumeju na koji način je potrebno da obezbede zaštitu podataka o ličnosti“ rekla je Tanja Jakobi, izvršna direktorka Centra.

  Oni koji su poslati na rad od kuće nisu dovoljno informisani o pravima

  Kao zabrinjavajuć predstavljen je podatak da je samo 41 posto poslodavaca obradu podataka o ličnosti uredilo internim aktima.

  Dok 85 odsto menadžera tvrdi da nije nadziralo radnike na daljinu preko aplikacija za kompjutere, tek ih je 12 odsto to radilo uz prethodno obaveštavanje radnika.

  Preko 90 odsto radnika na daljinu odgovorilo je da nije imalo iskustvo povrede prava privatnosti, a 84 odsto veruje da se aplikacije ne koriste na nezakonit način.

  Istraživači centra ukazuju da radnici koji rade na daljinu nisu dovoljno informisani ni o internim aktima koji uređuju zaštitu, da li ih ima i kako ih štite I da pravo nadziranja zaposlenih u obavljanju posla na daljinu poslodavac mora da ostvaruje samo poštujući Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

  O nadzoru se zaposleni moraju obavestiti, odnosno ne može biti skrivenog nadzora za redovne aktivnosti.

  I praćenje aktivnosti zaposlenih na socijalnim mrežama predstavlja problematičan način nadzora zaposlenih.

  rad od kuće

  rad od kuće

  U određenim situacijama ovakvo postupanje poslodavca bi moglo biti legitimno, npr ako je njihovo korišćenje deo radne obaveze zaposlenih ili iz određenih razloga postoji izričita zabrana korišćenja određenih društvenih mreža i sajtova, rečeno je prilikom predstavljanja istraživanja

  Na radu od kuće je nešto više žena nego muškaraca, I to su radnici sa dominantno visokim obrazovanjem, i nešto mlađi.

  Uprkos izostanku prakse zaključivanja aneksa ugovora o radu kojima bi se uredili uslovi od marta 2020. godine Inspektorat za rad nije dobio nijednu pritužbu zaposlenih na daljinu o kršenju takvih prava.

  Većina za rad od kuće nije potpisala anekse ugovora o radu

  Tako je čak 61 odsto menadžera od 113 menadžera u uzorku iz istraživanja reklo da svojim radnicima nisu izdali aneks ugovora o radu, dok je još 13 odsto odbilo da odgovori.

  Aneksom su regulisane neke od ključnih tema kao što su obaveze poslodavca u pribavljanju opreme za rad, naknada na koju zaposleni ima pravo ako tokom rada koristi sopstvenu opremu, naknada drugih troškova povezanih sa radom od kuće, kao što je na primer trošak za internet, način vršenja nadzora nad radom zaposlenog, radno vreme kao i druga pitanja, podsetili su sagovornici konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati.

  Istraživači Centra ukazuju da to možda pokazuje da zaposleni na daljinu nisu upoznati sa svojim pravima, ili postoji strah od poslodavca.

  Tokom 2020. oko deset odsto zaposlenih u Srbiji radilo je  od kuće a pretpostavlja se da je 2021. godini taj broj bio i veći.

  To je ipak značajno manje nego u evropskim zemljama gde je taj procenat i do 25 posto.

  Šta su poslodavci obezbedili zaposlenima a šta nisu?

  Kad je u pitanju obaveza poslodavaca da zaposlenima obezbede sredstva za rad, odgovori poslodavaca i zaposlenih bitno se razlikuju.

  Oko tri petine od 366 anketiranih zaposlenih izjavilo je da je koristilo svoj kompjuter/laptop dok je svega 27 odsto njih potvrdilo da su od poslodavca dobili ovaj vid opreme.

  Nasuprot tome, 78 odsto rukovodilaca reklo je da su svojim zaposlenima obezbedili sredstva za rad dok je 13 odsto njih ukazalo da su zaposleni koristili sopstveni kompjuter ili laptop.

  Tokom istraživanja sprovedene su dve ankete- jedna sa radnicima (366) koji su u poslednjih godina dana bar povremeno radili od kuće a druga sa menadžerima i direktorima preduzeća (113) koja su imali iskustva sa ovim načinom rada i pre početka izbijanja pandemije kovid-19.

  Anketiranje je sprovedeno u julu avgustu i septembru 2021. godine. Ispitanici su bili iz svih delova Srbije. Istraživanje je obuhvatilo i intervjue sa ekspertima i poznavaocima oblasti radnog prava i prava o zaštiti podataka o ličnosti. Istraživanje je pomogao Olaf Plame Centar u Srbiji.

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE