Predlog za obrok: Brzo, a ukusno – italijanska kuhinja

Mnogi od nas će znatiželjno gledati kuvarske emisije i u sred programa, dok kuvar bude pažljivo servirao pastu na tanjir, uzviknuti: „Mamma mia! Zašto ja ne mogu da jedem ovako ukusan obrok!“ BIZLife ne želi da čežnjivo uzdišete i predlaže vam tri recepta italijanskih soseva koje uvek možete brzo i lako spremiti, napuniti prazan stomak i zadovoljiti gurmana u vama.

1. Špageti karbonara:

karabonara-printscreen… je italijanski specijalitet od testenine, uglavnom špageta. Preliv je baziran na jajima, siru, slanini i crnom biberu. Specijalitet je „otkriven“ sredinom 20. veka. Po originalnom receptu, topla i tek skuvana testenina se prebacuje u tiganj sa proprženom slaninicom kako bi se „dovršilo“ kuvanje testenine (uz mešanje samo nekoliko sekundi), a onda se sve zajedno prebacuje u posebnu posudu gde se sjedini mešavinom od rovitih jaja, sira i tečne pavlake, van izvora toplote, kako bi se izbeglo zgrušavanje jaja.

Šta mi je potrebno?

  • 200gr testenine
  • 150gr mesnate slanine, svinjske pečenice ili dimljenog svinjskog vrata
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 žumanca
  • 2dcl kisele pavlake
  • 1 čen belog luka
  • po ukusu biber, so, seckani peršun
  • malo rendanog parmezana

Priprema:

U kipuću, prethodno posoljenu vodu, staviti špagete da se kuvaju.U isto vreme, na dve kašike maslinovog ulja propržiti sitno seckanu slaninu, svinjsku pečenicu ili dimljeni svinjski vrat dok ne porumeni i ne postane blago hrskavo. Potrebno je oko 5 minuta. Pred sam kraj, dodati propasiran čen belog luka i promešati.

U posebnoj  posudi dobro izmešati žumanca sa kiselom pavlakom, dodati peršun, mleveni biber i malo soli. Ovu mesu uliti u tiganj sa dinstanom svinjskom pečenicom i mešati dok ne proključa – oko 2 minuta, i odmah skloniti sa vatre.

Za to vreme bi trebalo da su i špagete gotove. Procediti ih i sipati u veću, dublju činiju. Preliti ih prelivom (ostavite 2-3 kašike za kraj, kako bi prelili time celu porciju) i dobro izmešati, kako bi se špagete i preliv dobro sjedinili.

Gotove špagete prelijte ostatkom preliva i prstohvatom suvog usitnjenog peršuna, zatim uzmite kašiku i viljušku i navalite!

2. Špagete bolonjeze

bolonjeze, pixabayZa sve ljubitelje italijanske kuhinje, špagete bolonjeze su pravi izbor!

Šta mi je potrebno?

  • 500 gr. mlevenog mesa 
  • 1-2 glavice crnog luka
  • malo ulja
  • malo soli, bibera, origana, lorberovog lista 
  • 1 šargarepa
  • 700 ml paradajz soka
  • malo vode
  • 1 pakovanje tankih špageti 
  • parmezan

Priprema:

Stavite 2-3 kašike ulja u tiganj i njemu dodajte naseckani crni luk. Posolite (da luk pusti vodu) i pržite, ali pazite da luk ostane beo da ne počne da se prži. Uz postojano dodavanje po malo vode dinstajte crni luk nekih dvadesetak minuta, odnosno, dok sasvim ne omekša.

Zatim,  u tako dobro pripremjen luk dodajte mleveno meso i sve začine. Kratko propržite i nalijte vodom otprilike (2 čase). Poklopite do pola i ostavite na tihoj vatri da kuva oko sat, sat i po. (ako je potrebno dodajte vodu ali ne previše).

Na kraju dodajte sok od paradajiza, otvorite poklopac i uz često mešanje kuvajte dok voda ne ispari, a ostane dovoljno sosa.

Skuvajte špagete. U vruću vodu stavite so i malo ulja, pustite da voda provri i stavite špagete. Kad budu kuvane odmah ih procedite i isperite hladnom vodom. Servirajte špagete, prelijte ih sosom i pospite parmezanom.

Špageti napolitani

napolitaneKada jednom isprobate, ovaj sos će postati deo vašeg redovnog kuhinjskog repertoara!

Šta mi je potrebno?

  • 350 g špageta
  • 4 – 5 paradajiza
  • čen belog luka
  • ribani parmezan
  • maslinovo ulje
  • peršun

Priprema:

Propržite zgnječeni beli luk na 5 – 6 kašika ulja. Izvadite ga čim počne da žuti i stavite paradajz. Posolite, popaprite i kuvajte dvadesetak minuta.

Kuvane i oceđene rezance začinite s umakom u posudi, pa dobro promešajte. Pospite s dosta parmezana i ukrasite sa svežim peršnom.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay, Youtube printscreen

Piše: A. M.

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE