Predlog za obrok: Brzo, a ukusno – italijanska kuhinja
Mnogi od nas će znatiželjno gledati kuvarske emisije i u sred programa, dok kuvar bude pažljivo servirao pastu na tanjir, uzviknuti: „Mamma mia! Zašto ja ne mogu da jedem ovako ukusan obrok!“ BIZLife ne želi da čežnjivo uzdišete i predlaže vam tri recepta italijanskih soseva koje uvek možete brzo i lako spremiti, napuniti prazan stomak i zadovoljiti gurmana u vama.
1. Špageti karbonara:
… je italijanski specijalitet od testenine, uglavnom špageta. Preliv je baziran na jajima, siru, slanini i crnom biberu. Specijalitet je „otkriven“ sredinom 20. veka. Po originalnom receptu, topla i tek skuvana testenina se prebacuje u tiganj sa proprženom slaninicom kako bi se „dovršilo“ kuvanje testenine (uz mešanje samo nekoliko sekundi), a onda se sve zajedno prebacuje u posebnu posudu gde se sjedini mešavinom od rovitih jaja, sira i tečne pavlake, van izvora toplote, kako bi se izbeglo zgrušavanje jaja.
Šta mi je potrebno?
- 200gr testenine
- 150gr mesnate slanine, svinjske pečenice ili dimljenog svinjskog vrata
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 žumanca
- 2dcl kisele pavlake
- 1 čen belog luka
- po ukusu biber, so, seckani peršun
- malo rendanog parmezana
Priprema:
U kipuću, prethodno posoljenu vodu, staviti špagete da se kuvaju.U isto vreme, na dve kašike maslinovog ulja propržiti sitno seckanu slaninu, svinjsku pečenicu ili dimljeni svinjski vrat dok ne porumeni i ne postane blago hrskavo. Potrebno je oko 5 minuta. Pred sam kraj, dodati propasiran čen belog luka i promešati.
U posebnoj posudi dobro izmešati žumanca sa kiselom pavlakom, dodati peršun, mleveni biber i malo soli. Ovu mesu uliti u tiganj sa dinstanom svinjskom pečenicom i mešati dok ne proključa – oko 2 minuta, i odmah skloniti sa vatre.
Za to vreme bi trebalo da su i špagete gotove. Procediti ih i sipati u veću, dublju činiju. Preliti ih prelivom (ostavite 2-3 kašike za kraj, kako bi prelili time celu porciju) i dobro izmešati, kako bi se špagete i preliv dobro sjedinili.
Gotove špagete prelijte ostatkom preliva i prstohvatom suvog usitnjenog peršuna, zatim uzmite kašiku i viljušku i navalite!
2. Špagete bolonjeze
Za sve ljubitelje italijanske kuhinje, špagete bolonjeze su pravi izbor!
Šta mi je potrebno?
- 500 gr. mlevenog mesa
- 1-2 glavice crnog luka
- malo ulja
- malo soli, bibera, origana, lorberovog lista
- 1 šargarepa
- 700 ml paradajz soka
- malo vode
- 1 pakovanje tankih špageti
- parmezan
Priprema:
Stavite 2-3 kašike ulja u tiganj i njemu dodajte naseckani crni luk. Posolite (da luk pusti vodu) i pržite, ali pazite da luk ostane beo da ne počne da se prži. Uz postojano dodavanje po malo vode dinstajte crni luk nekih dvadesetak minuta, odnosno, dok sasvim ne omekša.
Zatim, u tako dobro pripremjen luk dodajte mleveno meso i sve začine. Kratko propržite i nalijte vodom otprilike (2 čase). Poklopite do pola i ostavite na tihoj vatri da kuva oko sat, sat i po. (ako je potrebno dodajte vodu ali ne previše).
Na kraju dodajte sok od paradajiza, otvorite poklopac i uz često mešanje kuvajte dok voda ne ispari, a ostane dovoljno sosa.
Skuvajte špagete. U vruću vodu stavite so i malo ulja, pustite da voda provri i stavite špagete. Kad budu kuvane odmah ih procedite i isperite hladnom vodom. Servirajte špagete, prelijte ih sosom i pospite parmezanom.
Špageti napolitani
Kada jednom isprobate, ovaj sos će postati deo vašeg redovnog kuhinjskog repertoara!
Šta mi je potrebno?
- 350 g špageta
- 4 – 5 paradajiza
- čen belog luka
- ribani parmezan
- maslinovo ulje
- peršun
Priprema:
Propržite zgnječeni beli luk na 5 – 6 kašika ulja. Izvadite ga čim počne da žuti i stavite paradajz. Posolite, popaprite i kuvajte dvadesetak minuta.
Kuvane i oceđene rezance začinite s umakom u posudi, pa dobro promešajte. Pospite s dosta parmezana i ukrasite sa svežim peršnom.
Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay, Youtube printscreen
Piše: A. M.