Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pravni rat oko PATENTA za razvoj VAKCINE za kovid: Moderna TUŽILA Fajzer i Biontek

  Kompanija „Moderna“ tužila je „Fajzer“ i njegovog nemačkog partnera „Biontek“ za kršenje patenta u razvoju prve vakcine protiv kovida 19 odobrene u Sjedinjenim Državama, navodeći da su kopirali tehnologiju koju je ta kompanija razvila godinama pre pandemije.

  Tužba, kojom se traži neutvrđena novčana odšteta, podneta je u SAD, Okružnom sud u Masačusetsu i Regionalnom sudu u Dizeldorfu u Nemačkoj, saopštila je Moderna, prenose strani mediji.

  „Podnosimo tužbe da bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnološku platformu čiji smo pioniri, uložili smo milijarde dolara u kreiranje i patentirali tokom decenije koja je prethodila pandemiji kovida 19“, rekao je izvršni direktor Moderne Stefan Bansel.

  Moderna je samostalno, a Fajzer i Biontek u partnerstvu, prve su razvile vakcinu za novi koronavirus.

  Samo deceniju stara, Moderna, sa sedištem u Kembridžu u Masačusetsu, bila je inovator u proizvodnji vakcine sa RNK (mRNA) tehnologijom koja je omogućila neviđenu brzinu u razvoju vakcine protiv kovida 19.

  Proces odobravanja koji je ranije trajao godinama završen je za nekoliko meseci, uglavnom zahvaljujući prodoru u mRNA vakcinama, koje uče ljudske ćelije kako da naprave protein koji će pokrenuti imuni odgovor.

  Uprava za hranu i lekove SAD je odobrila hitnu upotrebu vakcine protiv kovida 19 prvo kompaniji Fajzer-Biontek u decembru 2020, a zatim nedelju dana kasnije Moderni.

  Modernina vakcina protiv kovida, njen jedini komercijalni proizvod, donela je 10,4 milijarde dolara prihoda ove godine, dok je Fajzerova vakcina donela oko 22 milijarde dolara.

  Patent za vakcine iz vremena pre kovida 19

  Moderna navodi da je Fajzer-Biontek, bez dozvole, kopirao tehnologiju mRNA koju je Moderna patentirala između 2010. i 2016. godine, mnogo pre nego što se kovid 19 pojavio 2019. godine.

  Na početku pandemije, Moderna je saopštila da neće sprovoditi svoje patente za kovid 19 kako bi pomogla drugima da razviju sopstvene vakcine, posebno za slabo i srednje razvijene zemlje.

  U martu 2022. godine, međuti, Moderna je navela da očekuje da kompanije kao što su Fajzer i Biontek poštuju njena prava intelektualne svojine. Rečeno je da neće tražiti odštetu za bilo koju aktivnost pre 8. marta 2022.

  moderna

  Boxes containing the Moderna COVID-19 vaccine are prepared to be shipped at the McKesson distribution center in Olive Branch, Miss., Sunday, Dec. 20. (AP Photo/Paul Sancya, Pool)

  Patentni sporovi nisu neuobičajeni u ranim fazama novih tehnologija.

  Fajzer i Biontek se već suočavaju sa više tužbi drugih kompanija koje tvrde da vakcina koju su razvili u partnerstvu krši njihove patente. Fajzer i Biontek su saopštili da će energično braniti svoje patente.

  Nemački Kjurvak, na primer, takođe je podneo tužbu protiv Bionteka u Nemačkoj u julu, kada je Biotek u saopštenju odgovorio da je njegov rad originalan.

  Tužena i Moderna

  I Moderna je takođe tužena za kršenje patenta u Sjedinjenim Državama i u toku je spor sa Nacionalnim institutom za zdravlje SAD nad pravima na tehnologiju mRNA.

  Fajzer traži od EMA da odobri buster protiv omikrona

  Farmacetuske kompanije Fajzer i Biontek zatražile su od Evropske agencije za lekove (EMA) da odobri njihovu unapređenu buster vakcinu za borbu protiv podsojeva omikrona, javlja AP.

  Fajzer je naveo da traži od zdravstvenog evropskog regulatornog tela zeleno svetlo za vakcinu koja cilja omikron podsojeve BA.4 i BA.5, trenutno dominantne u svetu.

  Američka i nemačka farmaceutska kuća predlažu da se vakcina daje osobama od 12 godina pa naviše.

  EMA trenutno razmatra da li da odobri vakcinu protiv podsoja omikrona BA.1, ranije verzije virusa, koju su potisnuli podsojevi BA.4 i BA.5, a ta odluka se očekuje sledeće nedelje.

  Ukoliko Fajzerova unapređena antikovid vakcina bude odobrena kompanija kaže da bi mogla da bude dostupna u Evropi početkom septembra.

  Moderna tvrdi da su Fajzer i Biontel prisvojili dve vrste intelektualne svojine – jedan uključen u strukturu mRNA za koju Moderna kaže da su njeni naučnici počeli da razvijaju 2010. godine i da su prvi potvrdili u ispitivanjima na ljudima 2015. godine.

  „Fajzer i Biontek su uzeli četiri različita kandidata za vakcinu za kliničko testiranje, što je podrazumevalo opcije koje bi se klonile inovativnog puta Moderne. Oni su, međutim, na kraju odlučili da nastave sa vakcinom koja ima istu tačnu hemijsku modifikaciju mRNA za svoju vakcinu „, navodi Moderna u saopštenju.

  Drugi navodni prekršaj uključuje kodiranje spajk proteina pune dužine za koji Moderna kaže da su njeni naučnici razvili dok su stvarali vakcinu za koronavirus koji izaziva bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS).

  Iako vakcina MERS nikada nije izašla na tržište, njen razvoj je pomogao Moderni da brzo uvede vakcinu protiv kovida 19.

  Fajzer je saopštio da u ovom trenutku ne mogu da pruže komentar.

  Nova akvizicija Fajzera zbog PADA PRODAJE vakcina vredna milijarde $

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE