Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRAVILO 5 SATI Bendžamina Frenklina koje danas koriste svetski lideri

  Sa deset godina Bendžamin Frenklin je napustio školovanje kako bi bio šegrt svome ocu. Kao tinejdžer nije pokazivao talente i interesovanja osim ljubavi prema knjigama.

  Pola veka nakon njegove smrti smatran je najboljim američkim državnikom, preduzetnikom, izumiteljem i piscem. Između ove dve tačke stoji mnogo godina i jedna izuzetno delotvorna strategija uspeha, navodi Inc.

  Pravilo pet sati

  Bendžamin je tokom svog života svakoga dana uložio jedan sat u učenje. To je njegovo pravilo, svakoga radnog dana po jedan sat provesti dobijajući nova saznanja. To vreme je koristio na sledeći način:

  -Rano se budio kako bi čitao što više

  -Postavljao je ciljeve koji su uticali na njegov lični razvoj i pratio je rezutate

  -Stvorio je klub istomišljenika koji teže zanatu i trgovini i koji teže da, poboljšavajući sebe, poboljšaju zajednicu

  -Pretvarao je svoje ideje u eksperimente

  -Postavljao je sebi ujutru i uveče pitanja za razmišljanje i analitiku

  Iako mu je taj sat dnevno uskraćivan za radu i kratkoročnu produktivnost, na duge staze on je postajao sve bolji i shvatao je da ne postoji korisniji način da potroši svoje vreme nego ulažući u sebe. On je živeo svoju ideju da su najpametniji i najuspešniji oni ljudi koji su spremni da budu učenici na duge staze. U prilog tome govori stara mudrost da se čovek uči dok je živ.

  Voren Bafet provodi pet do šest sati dnevno čitajući pet novina i oko 500 strana poslovnih izveštaja. Bil Gejts čita 50 knjiga godišnje. Mark Cukerberg čita najmanje jednu knjigu svake dve nedelje. Elon Musk je odrastao čitajući dve knjige dnevno. Primeri su brojni, naročito kada je reč o milionerima…

  Mala promena na duge staze daje veliku promenu na bolje i zato je od izuzetnog značaja da svakodnevno ulažete u sebe. U svakom danu pronađite trenutak samo za vas, u bilo kom smislu. Iako su se vremena promenila osnova je ista. Ne mora svakoga dana to biti ista rutina. Jedan dan možete da trenirate, drugi dan da se bavite pisanjem, da čitate, zatim da sedite i opuštate nervni sistem u potpunoj tišini… Radite sve ono što vas odvaja od mašine i toga da postanete rutinska radilica.

  [preporucene_vesti ids=“235503, 241365, 240665″]

   

  Izvor: BIZLife

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE