Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Post lekara otkrio NOVU EPIDEMIJU u Srbiji: Bolest nazvao imenom FABRIKE

  Aleksandar Rangelov ortoped iz Leskovca ovog jula upoznao je novu vrstu bolesnika, koji pate od „sindroma Aptiva“.

  On je u objavi na Fejsbuku, koja je izazvala buru na toj društvenoj mreži, napisao da je uglavnom reč o ženama, često mladim majkama koje rade u leskovačkoj fabrici Aptiv.

  „Ulaze tiho, nastupaju skromno, uzdržani su i govore malo. Imaju podočnjake, nemaju osmeh. Uglavnom su u pitanju žene. Često mlade majke. Lepe su i dostojanstvene iako su ispijene i skrušene. Deluju kao da ih grize savest, kao da su nešto nekome skrivile, nekog razočarale, izneverile. Kao da su se borile i izgubile. Kao da u nečemu nisu uspele, a uspeh se od njih očekivao. To su očekivale njihove porodice. Njihova deca, njihovi stari roditelji, njihovi muževi. Neprijatno im je“, navodi Rangelov.

  Kako kaže, one boluju od upale tetiva i tetivnih ovojnica, od upale pripoja mišića, od lumbaga, išijasa, kompresivnih neuropatija.

  Najčešće pate od hronične traumatizacije tetiva koje se 12 sati dnevno taru o zidove telesnih kanala bezbroj puta prolazeći kroz njih u predelu šake, ručnog zgloba i podlaktice.

  „Tetive vremenom oteknu, upale se i dodatno suze uzak tunel kroz koji prolaze dok se njihovi mišići grče i opuštaju. Uslede bolovi, najpre povremeni pa konstantni. Nastavlja se zadebljanjem tetive na mestu najvećeg trenja i njenim zaglavljivanjem u telesnom kanalu. Javlja se ukočenost i fenomen okidajućeg prsta. Sve se završava ubrzanim propadanjem tetive i njenom rupturom tj. kidanjem“, kaže leskovački ortoped.

  Navodi da je fenomen okidanja indikacija za operaciju, da se tetiva istrošila, pre vremena ostarila i da je pacijent već poluinvalid.

  „Neophodno hitno lečenje i bolovanje“

  Aleksandar Rangelov naglašava da je tim radnicima neophodno hitno lečenje i bolovanje, a da su ga njihove karakteristične tegobe, hroničan premor i depresija su me naveli da to bolesno stanje nazove „Sindrom Aptiva“.

  „Leskovačko preduzeće „Aptiv Contract Servies d.o.o“ je u srpskoj javnosti postalo simbol beskrupulozne eksploatacije radnika. Njihov menadžment primorava radnike da potpišu  izjavu kojom se odriču prava na ograničeno radno vreme i na naknadu štete za posledice koje proističu iz ovakve nezakonite organizacije radnog vremena. Te posledice se odnose na potencijalno povređivanje radnika usled premora i neadekvatne zaštite u procesu rada“, navodi ortoped i dodaje da je menadžment kompanije našao originalan način da pokaže humanost tako što je „po fabričkim halama rasporedio dovoljan broj nosila za radnike koji kolabiraju“.

  „Aptiv iz Leskovca je samo tokom 2019. godine iz budžeta Srbije dobio 7,5 miliona evra subvencija za zapošljavanje 2.000 radnika, a 2020. ponovo dobija subvencije u istom iznosu, ovaj put za zapošljavanje 700 radnika. Identičan iznos (7,5 miliona evra) država je uložila u izgradnju fabrike. Dodatnih 68 miliona dinara dala je za dovođenje gasovoda, a 45 miliona dinara za priključke EPS-a i EMS-a. Grad Leskovac je u infrastrukturu i zemljište uložio preko 270 miliona dinara. Inače, kompanija Aptiv, u čijem je vlasništvu leskovačka podružnica Aptiv Contract Services d.o.o., u 2020. godini je ostvarila prihod od skoro dve milijarde dolara“, kaže Rangelov.

  On zaključuje da je leskovački okrug zahvatila nova epidemija – epidemija ortopedskih bolesti tipa Aptiv sindroma, „epidemija nemilosrdne, pohlepne  eksploatacije i epidemija političke podrške koju aktuelna vlast pruža eksploatatorima“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, ilustracija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE