Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nedostatak radnika u Nemačkoj: Poslovni sektor za labaviju useljeničku politiku

  Nedostatak radnika muči Nemačku i dalje.

  Naime, procenjuje se da je Nemačkoj godišnje potrebno najmanje 500.000 novih kvalifikovanih radnika kako bi najveća evropska privreda mogla nesmetano da nastavi sa radom.

  Kako prenose mediji, nemačkom poslovnom sektoru potrebna je vrlo fleksibilna useljenička politika kako bi se ublažila kritična nestašica radne snage ili će se privredne aktivnosti znatno smanjiti, rekao je za dpa predsednik Saveza nemačkog udruženja poslodavaca (BDA) Rainer Dulger.

  “Nedostatak kvalifikovanih radnika toliko je preteći da ćemo verovatno morati da prihvatimo gubitak privrednog prosperiteta u sledećih 10 godina”, upozorio je Dulger.

  Nedostatak radne snage: Godišnje potrebno najmanje 500.000 radnika

  Procenjuje da Nemačkoj godišnje treba najmanje 500.000 novih kvalifikovanih radnika kako bi najveća evropska privreda mogla da nastavi sa radom.

  Trenutno imaju 45 miliona zaposlenih, a od toga će u sledećih 10 godina izgubiti oko pet miliona koji će otići u penziju.

  Pravi način koji bi to sprečio je brza i nekomplikovana mogućnost useljavanja za radnike s traženim veštinama. Smatra da bi proces trebalo voditi i putem interneta i ukinuti dugo čekanje na vizu.

  Predlaže da jedna centralna agencija bude odgovorna za to da se zainteresovani iz celog sveta mogu prijaviti putem interneta i da se preko nje informišu oko svega potrebnog I koja dokumenta treba predati.

  Iz kojih zemalja dolaze radnici?

  U Nemačku sve više stižu radnici iz drugih zemalja koje nisu deo EU I u poslednjoj deceniji njihov broj se utrostručio, saopšteno je iz Državnog zavoda za statistiku.

  Centralni registar stranaca Nemačke je krajem 2021. evidentirao 295.000 ljudi sa privremenim boravkom radi zaposlenja, a najveć́e grupe dolaze iz Indije (33,9 odsto) i Bosne i Hercegovine (26,3 odsto).

  Nešto manje od četvrtine su visoko obrazovani i visoko kvalifikovani specijalisti koji od 2012. dobijaju takozvanu plavu kartu – boravišnu i radnu dozvolu za visoko kvalifikovane radnike.

  Deceniju ranije bilo je svega 90.500 stranaca iz zemalja van EU sa odgovarajućom boravišnom dozvolom.

  U Nemačkoj je prošle godine radilo oko 1,65 miliona stranaca iz EU, što je 19 odsto više nego 2017. godine. Najviše je Poljaka, 23 odsto, potom Rumuna, 16 odsto, i Italijana, 13 odsto.

  U Nemačku stiže najviše radnika iz INDIJE, a sve više je i NAŠIH KOMŠIJA

  Izvor: Mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE