Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pogodnosti refinansirajućih kredita

  Kada odlučite da uzmete kredit ili kreditnu karticu, neophodno je da imate na umu da je to veoma važna odluka koja podrazumeva odgovornost korisnika. Bitno je uskladiti iznos sa realnim primanjima koja se ostvaruju, jer će u suprotnom zaduživanje značajno smanjiti vašu finansijsku fleksibilnost i otežati donošenje drugih finansijskih i životnih odluka.

  Šta utiče na ratu kredita?

  Anuitet, odnosno rata je redovna, najčešće mesečna, isplata novčanog iznosa sastavljenog od dela glavnice i dela kamate obračunate po nominalnoj kamatnoj stopi, koju klijent mora da plati na ime postepene otplate kredita, objašnjava Dušan Mihailović, član IO Eurobanke i naglašava da pored mesečne, rata može biti i tromesečna, polugodišnja, godišnja, u zavisnosti od toga kako je ugovoreno. Anuitet, odnosno rata sastoji se iz dela glavnice duga i dela koji se odnosi na dospelu kamatu. Anuitet je isti u svim periodima otplate, izuzev za poslednji kada može biti različit. Rata se menja po periodima otplate jer se plaća uvek isti deo glavnice i kamata obračunata na ostatak duga. Kamata se u oba načina otplate kredita obračunava na ostatak duga.

  Kamate za mnoge dinarske kredite su već smanjene i klijenti imaju velike koristi od toga, tako da je možda sada pravo vreme da i kompanije razmisle o većem zaduživanju u dinarima i smanjenju kredita u devizama koje nosi valutni rizik. Kada je u pitanju smanjenje referentne kamatne stope, ono direktno utiče i na planiranje plasmana povoljnijh kredita indeksiranih u dinarima. Na ovaj način, višestruko se osnažuje domaća valuta, povećava se tražnja za povoljnim kreditima uz uticaj na poslovanje celokupnog bankarskog sektora koji mora biti spreman da efikasno odgovori na nove zahteve i bude stabilan partner rastuće ekonomije“, navodi Mihailović.

  U Eurobanci najveći udeo potrošačkih kredita i kreditnih kartica povezan je sa referentnom kamatnom stopom Narodne banke Srbije. U skladu sa postepenim smanjenjem referentne kamatne stope, kamatne stope su u konstantnom opadanju. Ovo važi i za kredite u dinarima za poslovni sektor, tako da je možda sada pravo vreme da kompanije razmisle o većem zaduživanju u dinarima i smanjenju kredita u devizama koje nosi valutni rizik.

  Refinansirajući krediti

  Eurobanka u svojoj ponudi ima, naravno i gotovinske kredite indeksirane u evrima ili dinarima. Period odobravanja ovih kredita je od 12 do maksimum 96 meseci. Ukoliko klijent već ima kredit i/ili kreditnu karticu, a redovno izmiruje svoje obaveze prema bankama, Eurobanka nudi refinansirajući kredit, uz više novca koji će vam svakog meseca ostajati u kućnom budžetu. „Prednosti su da umesto više odlazaka u banku, sve svodite na jednu mesečnu ratu, i to do upola manju, a dobijate i dodatnu gotovinu ukoliko je potrebna“, objašnjava naš sagovornik.

  Sigurnost tokom otplate kredita

  Zahvaljujući saradnji sa AXA osiguranjem, Eurobank je obezbedila, kao dodatnu pogodnost za korisnike gotovinskih i refinansirajućih kredita, osiguranje od nemogućnosti otplate kredita. Ovo olakšava teškoće u otplati u slučaju prestanka radnog odnosa, smrti usled nezgode, nastanka potpunog trajnog invaliditeta usled nezgode, bolničkog lečenja od posledica nezgode.

  U slučaju prestanka radnog odnosa koji je nastao mimo volje klijenta, AXA pokriva mesečne rate kredita dospele na plaćanje nakon prestanka radnog odnosa, do ukupno 12 meseci u toku period otplate kredita, sve dok je klijent nezaposlen i prima naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje.“

  Kartice kao siguran način plaćanja

  Kartice predstavljaju kvalitetan i siguran način bezgotovinskog plaćanja, jer svoje korisnike ne obavezuju učešćem niti polaganjem depozita, a izdavanje kartice rešava se u kratkom roku. Eurobank u svojoj  ponudi ima nekoliko vrsta kreditnih kartica, a uz brzu i jednostavnu proceduru, iznos koji potrošite možete da podelite na 3, 6, 9 ili 12 mesečnih rata, bez kamate.

  Korišćenje platnih kartica u inostranstvu predstavlja znatno sigurniji i komforniji način plaćanja u odnosu na nošenje gotovine. Postoje i druge mnogobrojne prednosti za korišćenje platnih kartica, kao što je rezervisanje i plaćanje preko interneta, plaćanje turističkih aranžmana, a određeni tipovi kartica imaju dodatne pogodnosti poput besplatnog putnog osiguranja, u slučaju kašnjenja ili gubitaka leta i prtljaga“, navodi Mihailović.

  U Eurobanci trenutno je najpopularnija Manchester United MasterCard. Manchester United Paypass MasterCard platne kartice karakteriše niz jedinstvenih pogodnosti – od beskontaktnih transakcija, mogućnosti plaćanja preko interneta, do mogućnosti učestvovanja u promotivnim akcijama sa vrednim nagradama kao i popustima kod poslovnih partnera banke.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE