Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PIVOPIJE: Stanovnik Srbije popije 56 litara, ali ne u kafiću

  Povećanje proizvodnje u pivarskoj industriji Srbije za osam odsto donelo bi 15 miliona evra dodatnih poreskih davanja državi.

  Predstavnik Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija Željko Rakić rekao je da je u Srbiji prosečna godišnja potrošnja piva po stanovniku 56 litara i da je ispod proseka Evropske unije koji je 68 litara.

  On je naveo da su srpske pivare u 2014. izvezle oko 1,2 miliona hektolitara piva što je rast od 6,23 odsto u odnosu na 2013, a pad od 1,32 odsto u odnosu na 2008, dodajući da se najviše piva izvozilo u BiH, Hrvatsku, Mađarsku, Crnu Goru i Grčku.

  Prema njegovim rečima, u Srbiji se najviše piva prodaje u prodavnicama ili 2,5 puta više nego u ugostiteljskim objektima.

  Pozitivan efekat bi imalo i na otvaranje novih radnih mesta u srednjem roku, ocenjeno je na nedavno održanoj konferenciji „Uticaj srpske pivarske industrije na privredu i razvoj“.

  Na tom skupu, koji je organizovalo Udruženje pivara Srbije, rečeno je da bi rast proizvodnje od osam odsto imao pozitivan efekat na sve segmente lokalnih dobavljača pivarske industrije u iznosu od 25 miliona evra novokreirane vrednosti godišnje.

  Udruženje pivara koje okuplja šest članica koje čine preko 90 odsto tržišta piva u Srbiji, ocenjuje da će se na taj način privući novi investitori dobrom praksom i rezultatima, pre svega potencijalom koji srpsko tržište ima.

  Prema podacima koji su izneti, članice Udruženja pivara su u 2014. kroz akcize, poreze, socijalna davanja i doprinose, u budžet Srbije uplatile 235 miliona evra što čini 3,3 odsto budžetskih prihoda.

  Predsednik skupštine Udruženja Aleksandros Danilidis kazao je da je u Srbiji broj zaposlenih povezanih sa proizvodnjom u pivarskoj industriji u 2014. bila oko 18.000. Naglasio je i da je kvalitet piva proizvedenog u Srbiji odličan.

  Izvršni menadžer Udruženja pivara Srbije Rebeka Božović kazala je da su članice Udruženja u periodu 2008. i 2014. u Srbiju investirale 236 miliona evra, ali da se ta industrija i pored dobrih rezultata susreće sa negativnim trendom u tom periodu.

  Ona je naglasila da je 2015. zabeležen rast proizvodnje od četiri odsto ocenivši da se taj trend rasta očekuje i u narednom periodu. Božovićeva smatra da je za pozitivan rast u ovom sektoru u narednim godinama potrebna predvidivost i održivost, odnosno stabilizacija akciza i dijaloga o podsticajima.

  Na konferenciji je iznet i podatak da je u 2014. u Srbiji proizvedeno 4.985 hiljada hektolitara piva što je 15,9 odsto manje nego 2008, dok je potrošnja bila 3.793 hiljada hektolitara što je takođe pad od 16,3 odsto.

  Izvor: B92, Tanjug

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE