Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Petrović: Borba protiv sive ekonomije treba da ostane prioritet Vlade Srbije

  Predsednik Borda direktora Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Zoran Petrović danas je ocenio da borba protiv sive ekonomije treba da ostane prioritet Vlade Srbije.

  „Istraživanje pokazuje da je pravosudje u Srbiji nedovoljno efikasno i da je ključni problem u unapredjenju poslovnog okruženja i veliki kamen spoticanju u borbi protiv sive ekonomije“, rekao je Petrović u Beogradu, na nacionalnoj konferenciji „Izlaz iz sive ekonomije“.

  Petrović je istakao da se Američka privredna komora zalaže za predvidive, transparentne, pravno sigurne i jednake uslove poslovanja za sve učesnike na tržištu.

  To udruženje privrednika je, kako je dodao, osnovalo odbor koji se bori protiv sive ekonomije sa ciljem da se uspostavi adekvatan pravni okvir i institucionalni mehanizmi kojima bi se omogućila efikasnija kontrola prometa roba i usluga, sankcionisala siva ekonomija i smanjila korupcija.

  „Odbor za borbu protiv sive ekonomije radi na definisanju mera koje će dovesti do sudskog epiloga za slučajeve nelegalnog poslovanja“, rekao je Petrović i naveo da je, kako bi se ostvario taj cilj, pokrenut dijalog sa nadležnim organima, medju kojima je i tužilašto. On je kazao da je zajedničkim radom sa Vladom Srbije i analizom praznina u regulativi donet krovni zakon o inspekcijskom nadzoru.

  „Možemo da budemo umereno zadovoljni primenom tog zakona. Veliki broj kanala sive trgovine je presečen koorodiniranim radom carine, poreske uprave, inspekcije i policije“, rekao je Petrović.

  Član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Aleksandar Ružević je rekao da je cilj Nacionalnog programa borbe protiv korupcije sa 68 mera, koji je donet u saradnji sa Vladom i privredom, da se u narednih pet godina u legalne tokove vrati više od milijardu evra, a da se udeo sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu smanji sa 30 na 26 odsto.

  On je podsetio da NALED od 2014. godine u borbi protiv sive ekonomije saradjuje sa Vladom Srbije i da je na inicijativu tog udruženja formirano Koordinaciono telo za borbu protiv sive ekonomije.

  „Naredni period biće posvećen obuci i medijskoj kampanji na jačanju svesti u borbi protiv sive ekonomije. Očekujemo da Vlada sprovede mere iz nacionalnog programa jačanjem inspekcijskih organa, smanjenjem poreskog i administrativnog opterećenja privrede, smanjenjem nameta i raznim podsticajima“, rekao je Ružević.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE