Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PENZIONERI izlaze na ulicu i traže VRAĆANJE penzija

  Penzioneri će 1. novembra izaći na ulice sa zahtevom da im se penzije vrate na nivo pre novembra 2014. godine, najavila su Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) i sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.

  Protest će biti na Trgu Nikole Pašića, pred Ustavnim sudom i pred Vladom Srbije, a pored zahteva da im se penzije vrate na nivo iz 2014, traže i da se usklađuju sa rastom cena dva puta godišnje i da im se vrati oduzeta suma.

  Predsednik USPS Milorad Vujasinović rekao je da će na protestu najaviti početak prikupljanja 30.000 potpisa kako bi Skupština Srbije raspravljala o Predlogu zakona koji su podnela ta dva udruženja početkom ovog meseca, a koji predviđa isplatu penzija kao pre novembra 2014.

  Potpredsednik USPS Mihajlo Radović rekao je da su penzioneri u sve težem materijalnom i zdravstvenom položaju i da ih u borbi za njihova prava ometa Ustavni sud da „stignu do Strazbura“.

  „Prosečna penzija u Srbiji je manja od 24.000 dinara, a minimalna potrošačka korpa košta 34.143 dinara pa su penzioneri prinuđeni da kombinuju šta mogu kog meseca da plate“, rekao je Radović i podsetio da su penzije smanjenje do 25 odsto.

  On je dodao da je „stepen siromaštva u Srbiji između 27 i 35 odsto i da „nas samo jedan korak deli od punog siromaštva“, kao i da hoće da upozore Vladu Srbije kako narod živi.

  Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Jovan Tamburić rekao je da je Narodnoj Skupštini podnet i Predlog zakona o PIO fondu čijim bi se usvajanjem promenila upravljačka struktura.

  Vlada Srbije je 2014. godine zbog mera štednje i smanjenja deficita u budžetu smanjila penzije.

  Vučić: Jednokratna pomoć penzionerima

  Predsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da će narednih dana biti doneta odluka o jednokratnoj pomoći penzionerima.

  „Planiramo da narednih dana donesemo odluku o jednokratnom plaćanju, da ljudi mogu lakše i lepše da provedu predstojeće slave“, rekao je Vučić u Skupšini odgovarajući na poslanička pitanja.

  On je naveo i da država bez dana kašnjenja, isplaćuje penzije za 1.780.000 penzionera.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE