I ovako se troše naše pare

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I ovako se troše naše pare

  Stotine miliona dinara poreskih obveznika troši se na plaćanje komisija i radnih tela u javnom sektoru bez jasnih kriterijuma i kontrole njihovog rada, a njihovi članovi dobijaju naknade za posao za koji već primaju redovnu zaradu.

  To je upozorila Državna revizorska institucija (DRI) prilikom predstavljanja izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja “Opravdanost formiranja komisija i drugih stalnih i privremenih radni tela u javnom sektoru”, u kom je navedeno da ne postoji evidencija o komisijama i da njihovi osnivači najčešće nisu utvrdili rok završetka posla, zbog čega one rade godinama.

  “Ne postoje ili nisu precizirani kriterijumi za osnivanje komisija, broj članova i visinu nakande za rad u komisijama, što stvara rizik od prekomernog trošenja sredstava. Rukovodioci organa koriste diskreciono pravo u određivanju naknada, što dovodi do velikih razlika u načinu obračuna i visini naknada”, rekao je na konferenciji za novinare predsednik DRI Radoslav Sretenović.

  On je istakao da često rukovodioci formiraju komisije za obavljanje istih ili sličnih poslova koji su u nadležnosti korisnika budžetskih sredstava, tako da se isti posao dva puta plaća, a dešava se da se formiraju i dve komisije sa istim ili sličnim zadatkom.

  DRI je kontrolom opravdanosti formiranja komisija u javnom sektoru u 2014. godini obuhvatila 14 korisnika budžetskih sredstava, među kojama su Generalni sekretarijat Vlade, ministarstva prosvete, pravde i finansija, tri grada i sedam opština.

  Na osnovu podataka koje je državnim revizorima dostavio 191 budžetski korisnik utvrđeno je da je bilo formirano 6.860 komisija i drugih stalnih i povremenih radnih tela od čega su članovima 2.610 komisija isplaćene naknade u ukupnom iznosu 904,6 miliona dinara.

  Najveći iznos naknada isplaćen je u lokalnim samoupravama, oko 507 miliona dinara, a u ministarstvima približno 304 miliona dinara. Prosečno je po članu komisije isplaćeno oko 53.000 dinara. Ti podaci odnose se na dva odsto korisnika budžetskih sredstava.

  Komisija za uništavanje pečata

  Vrhovni državni revizor Sektora za reviziju svrsishodnosti poslovanja Svetlana Toma Anokić je kazala da su pojedini predsednici opština u kojima je obavljena kontrola priznali da su određene komisije formirane da bi se podmirili politički i stranački apetiti, kao da je to prilika da se dodatno plate stručnjaci koji nisu zadovoljni redovnim primanjima u javnoj službi.

  Ona je navela primer da u opštini Pećinci postoji sedam ili osam komisija zaduženih za izbeglice, da su u Bačkom Petrovcu naknade primali članovi komisija za uništavanje pečata koja je zasedala samo pola sata, a da je u Kovinu komisiji za popis nepokretnosti, što je redovan posao lokalnih samouprava, isplaćeno 454.000 dinara.

  DRI je Vladi Srbije preporučila da u javnom sektoru utvrdi i preispita broj stalnih radnih tela, broj njihovih članova i pravo na naknadu i da normativno uredi tu oblast, kao i da obaveže korisnike javnih sredstava da na transparentan način izveštavaju i objavljuju podatke o stalnim i povremenim radnim telima.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE