Osnovana Nemačko-srpska privredna komora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Osnovana Nemačko-srpska privredna komora

  Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) osnovana je sinoć u Beogradu, u cilju daljeg jačanja privredno poslovnih veza privrednika dve države.

  Formiranje zajedničke komore predstavlja jasan signal nemačkoj poslovnoj zajednici da je Srbija pouzdan partner, istaknuto je na osnivanju i ukazano na značaj zajedničkog rada na dualnom obrazovanju u Srbiji.

  Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman rekao je da već postoji veoma bliska saradnja nemačke i srpske privrede i da u Srbiji trenutno radi 350 nemačkih preduzeća.

  “Uloženo je više od 1,8 milijardi evra, a obezbedili smo ili otvorili novih 30.000 radnih mesta”, rekao je Ditman dodavši da se zahvaljujući osnivanju te privredne komore bliska saradnja “povećava na mnogo viši nivo”.

  Ditman je rekao i da će ta komora zastupati interese svojih članova, pomoći u razvoju dualnog sistema obrazovanja u Srbiji kao i da će podržavati i “srpsku vladu i srpske institucije na putu privrednih reformi i na putu u Evropsku uniju”.

  Nemački privrednik Ronald Zelinger, inače generalni direktor Hemofarma, istakao je da je osnivanje nemačko-srpske privredne komore “predstavlja istovremeno i kontinuitet u saradnji i novi početak”.

  “Kroz privrednu komoru možemo da doprinesemo da se poboljšaju kontakti sa nemačkom privredom i da predstavljamo ‘pokretnu reklamu’ za srpsku privredu i za nemačke investitore”, rekao je Zelinger.

  Šef delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap rekao je da u inostranstvu postoji 90 bilateralnih nemačkih privrednih komora i da kada se odluče da osnuju još jednu u zemlji u reformskom procesu i tranziciji, to znači da se ta reforma i tranzicija privode kraju.

  “Osnivanje predstavlja i poruku za nemačku poslovnu zajednicu da je Srbija pouzdan privredni partner kao i svaka druga zemlja gde su Nemci spremni da ulažu”, rekao je Knap.

  Prema njegovim rečima, osnivanje nemačko-srpske privredne komore predstavlja i poruku nemačkim investitorima da dodju u Srbiju jer mogu tu da naprave dobar posao.

  Knap je rekao i da je jedan od zadataka da pronadjemo “kako možemo da iskoristimo srpske industrijske kapacitete za nemačku industriju koja je stalno u potrazi za dobrim dobavljačima”.

  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ministar privrede Željko Sertić su naglasili značaj osnivanja zajedničke privredne komore sa aspekta razvoja saradnje privrednika dve države, daljeg privlačenja investitora i otvaranja novih radnih mesta.

  Čadež i Sertić su ocenili i da je osnivanje nemačko srpske privredne komore pravi znak za nemačke investitore da treba da investiraju u Srbiju koja je uspostavila stabilne uslove poslovanja.

  Sertić je rekao i da je 90 odsto nemačkih privrednika koji rade uz Srbiji zadovoljno uslovima, a da je cilj da im se omogući da svih 100 odsto nema primedbe.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE