Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oglašivači na društvenim mrežama – deža vi ili nešto novo?

  Piše: Mihajlo Piper, Digital Analytics Manager, agencija Digital Element

  Digital Element za BIZLife istražuje o čemu su brendovi kod nas komunicirali na društvenim mrežama

  U 2023. godini procenjeno je da je aktivnih korisnika društvenih mreža 4,89 milijardi, a od toga prosečan pojedinac „žonglira” između sedam različitih socijalnih mreža na mesečnom nivou.

  Provedeno vreme pojedinca na društvenim mrežama najviše ikada zabeleženo – 151 minut dnevno. Tiktok je najbrže rastuća platforma sa 100 odsto rasta korisnika za samo dve godine. I ovi podaci nisu ništa novo i neočekivano, ali za malo tržište, poput našeg, prilike su neverovatne. Ipak, da li su dovoljno iskorišćene?

  Za čitaoce BIZLife-a smo moj tim Digital Elementa i ja ovom prilikom analizirali o čemu su brendovi kod nas komunicirali na društvenim mrežama tokom izazovnog trećeg kvartala i kako su uhvatili zalet za još izazovniji i sadržajniji četvrti kvartal.

  VEĆINA BRENDOVA NE MENJA PRAVAC KOMUNIKACIJE DUŽI PERIOD

  Od tri analizirane platforme, zbog brojnih pogodnosti koje nudi, Instagram je platforma na kojoj brendovi generišu najbolje rezultate. Brendovi koji po ukupnim ostvarenim rezultatima suvereno vladaju ovom platformom jesu LidlFashion&Friends i Forma Ideale. Razlog za to vidi se u velikoj bazi pratilaca i kontinuitetu oglašavanja. Međutim, istaknuti profili se ne ističu po raznolikosti sadržaja koji se plasira, što se primećuje prilikom poređenja pojedinačnih najpopularnijih objava svakog profila. Očekivano, česta darivanja ostvaruju najbolje rezultate i ističu se kao objave na koje publika najviše reaguje, ali pojavom i sve učestalijom upotrebom kolaboracionih objava primećujemo da one prete da postanu tip objave koji generiše znatno veće angažovanje publike. Tako su najuspešnije objave u trećem kvartalu bile kolaboracije brenda Carnex i profila @gastro_brat (7,8 hiljada lajkova), keksa Ocake sa influenserkom Dunjom Jovanić (9,1 hiljada lajkova), brenda Plazma sa turističkom agencijom @nikana.gr (14,5 hiljada lajkova), a kao najuspešnija saradnja u ovom kvartalu pokazala se kolaboraciona objava Welnessa sa Zombijanom (24 hiljade lajkova). O uspehu brenda Plazma prenosili su brojni digitalni glasovi koji su komentarisali ogromnu popularnost palačinke sa dodatkom plazme u grčkom letovalištu Sarti.

  Objava sa najvećim brojem lajkova u trećem kvartalu jeste reels objava naloga Belgrade Waterfront, u kojoj je dronom prikazana Kula Beograd, na kojoj je bila slika Novaka Đokovića. To nam pokazuje da sve „škrtiji na lajku” pratioci reaguju na real-time marketing, teme koje se tiču sporta, kao ključnog činioca brenda nacije, a kada se sve to upakuje u format vertikalnog kratkog videa – bićete primećeni i viralni.

  A Fejsbuk kao Fejsbuk – čini se da ga više niko ne koristi u moru novih popularnih platformi, ali rezultati, ipak, pokazuju da je manji, ali značajan deo publike i dalje veran i aktivan, naviknut na jedan statičan tip sadržaja. Na Fejsbuku su brendovi tokom leta iskoristili posvećenost publike Svetskom prvenstvu u košarci, pa su tako najpopularniji profili ovog kvartala bile čak dve kladionice – MaxBet i Mozzart Bet, čije su objave u vezi sa srpskom reprezentacijom bile mahom najlajkovanije na ovoj platformi od svih brendova. Takođe, nešto prema čemu publika na ovoj platformi dosta reaguje jesu recepti za kolače od strane profila Dr. Oetker Srbija i C slatka tradicija. Česte objave darivanja su nešto po čemu je aktivnost brendova na ovoj platformi slična Instagramu, ali je razlika u tome što na Fejsbuku te objave više dolaze do izražaja, jer je sveukupno manja aktivnost publike na ovoj platformi. Ako se na Instagramu brendovi i dalje nisu u potpunosti oslobodili plasiranja nešto inovativnijeg i drugačijeg sadržaja, to, definitivno, važi i za Fejsbuk. Većina brendova ne menja pravac komunikacije duži period, te, na primer, umesto da video-format plasira kao reels, i dalje se plasira kao posebna video-objava, a njegovim plasiranjem kao reelsa bio bi omogućen veći organski reach.


  PLATFORMU TIKTOK, KOJA NUDI BESPLATAN ORGANSKI REACH, NAŠE KOMPANIJE NEDOVOLJNO KORISTE


  Tri brenda se svakog meseca izdvajaju po pregledima na platformi Jutjub – LidlMTS i Samsung. U julu dolazi do generalnog pada interesovanja publike na ovoj platformi i skoro svi brendovi beleže slabije rezultate. Izdvojila se aktivnost jedino kanala DM Srbija, koji se u julu, zbog sjajnih gostiju u njihovom podkastu i najave nove aplikacije DM, našao u profilima sa najvećim uspehom, sa preko milion pregleda. DM Srbija je jedan od retkih brendova koji se odlučio da prati svetske trendove i kreira na svom profilu podkast, koji, za sada, odlično prolazi kod publike.

  Kao i na drugim platformama, tema Svetskog prvenstva u košarci bila je i na ovoj platformi dominantna, pa su se tako MTS i Mozzart ovog meseca izdvojili svojim kampanjama sa košarkaškom reprezentacijom, koje generišu višemilionske preglede. U septembru, nakon „sportskog avgusta”, usledio je standardniji sadržaj, od kog se izdvojila kompanija Lidl svojom reklamom za alat u kojoj je u glavnoj ulozi Arnold Švarceneger, koja je generisala sjajne komentare publike.

  Generalni utisak o kompanijama na Jutjubu jeste da, sudeći po odnosu broja pregleda i generisanog broja lajkova i komentara na objavama, veći deo kompanija sponzoriše svoje objave i većinski deo reacha je plaćen; sa druge strane, platformu koja nudi besplatan organski reach objava i isti broj pregleda kompanije nedovoljno koriste, a to je Tiktok. Svaka od ovih kampanja koje su se izdvojile u trećem kvartalu mogla bi da se prilagodi vertikalnom video-formatu i predstavi publici na sličan način uz širenje publike i na toj platformi.

  Već smo uveliko uplovili u četvrti kvartal, koji za korisnike društvenih mreža često ume da bude preplavljen sadržajem, pa se i ove godine očekuje veliki broj kampanja za Black Friday i predstojeće praznike i slavlja. Komunikacione poruke i sâm sadržaj očekivano su isti iz godine u godinu, a ponekad je utisak da doživljavamo deža vi. Ipak, poslednji kvartal ove godine može biti prilika da stare poruke prenesemo u novom ruhu, tj. formatu, a možda i poslednja prilika za mnoge brendove da iskoriste besplatan reach za pozicioniranje svog brenda na brzorastućoj platformi Tiktok. Na globalnom nivou ulaganja u oglašavanja na Tiktoku vrtoglavo rastu, te se očekuje skori dolazak tog trenda i kod nas, pa je, svakako, savet iskoristiti idealan trenutak i pozicionirati se na ovoj platformi u usponu.

   

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE