Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od ukupnog broja preduzetnika 30 odsto žene

  Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da od ukupnog broja preduzetnika 30 odsto čine žene, a da je plan da u narednih pet godina taj broj dostigne i 40 odsto.

  Ona je na regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu Srbije i Republike Srpske rekla da u Srbiji im 51,6 odsto žena, ali da su za 20 odsto manje zaposlene od muškaraca i za jednu trećinu manje plaćene.

  „Žene u Srbiji u preduzetništvo kreću iz nužde, a cilj je da posao pokrenu zato što to žele i zato što su se za to školovale“, rekla je ona.

  Prema njenim rečima, u Srbiji je stereotip da žene preduzetnice nemaju porodicu, jer podaci pokazuju da je 90 odsto njih udato.

  Mihajlović je podsetila da je Vlada Srbije 2016. godinu proglasila godinom preduzetništva i da je za podsticaje izdvojila 16,5 milijardi dinara od čega je jedna trećina namenjena ženskom preduzetništvu.

  Ona je navela i da je Vlada Srbije sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) dogovorila iznos od 20 miliona evra za projekte ženskog preduzetništva.

  Potpredsednica vlade pozvala je žene da konkurišu za projekte za početak biznisa, ali i za unapredjenje poslovanja.

  Kako je dodala, ukoliko se žensko preduzetništvo bude intenzivno razvijalo u narednih pet godina, to bi moglo da utiče na povećanje privrednog rasta za nekoliko odsto.

  Na skupu učestvuju preduzetnice, predstavnici 60 stranih i domaćih kompanija, vlada Srbije i Republike Srpske, Narodne banke Srbije, udruženja privrednika, medjunarodnih organizacija, stručnjaka i nevladinog sektora.

  Teme konferencije su stanje i perspektiva ženskog preduzetništva, finasiranje i kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, samozapošljavanje i unapredjenje poslovanja malih i srednjih preduzeća u vlasništvu žena.

  Na konferenciji će biti predstavljen konkurs kompanije Lafarge BFC Srbija za dodelu zemljišta u njenom Biznis parku u Beočinu preduzetnici iz Srbije ili Republike Srpske s najboljim biznis planom za početak ili proširenje posla.

  Organizatori skupa su Centar Spektar, Korak dalje, Centar za mame i Jelek, a održava se pod pokroviteljstvom vlada Srbije i Republike Srpske.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE