Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novinarstvo – više se ne zna ko je ko…

  Piše: Nataša Mijušković

  Ono što je u nedelju, 13. novembra, uradio novinar Hrvatske radio-televizije Aleksandar Stanković, prava je lekcija iz novinarstva. Ne dozvolivši gostu da diktira tempo emisije mirno je sačekao da gost napusti studio. Neki će reći, ništa posebno, ali – u vremenu u kojem živimo – potez za naklon.

  U Srbiji, ne računajući rijaliti programe i ostale „šoder“ emisije – ograničimo se samo na informativne emisije – za proteklih četvrt veka naslušali smo se psovki, uvreda, pretnji… gledali tragikomične scene ljutih rivala, ali i nekadašnjih velikih prijatelja, pa i kumova. Danas, shodno aktuelnoj situaciji u novinarstvu, lišeni smo – na sreću ili na žalost –  pravih duela političkih neistomišljenika (izborne kampanje se izuzimaju iz ove priče). I ono malo emisija u kojima gostuju oni koji različito misle, čast izuzecima, svodi se na dosadne dijaloge, delom zbog opreznosti sagovornika, još više zbog toga što su neadekvatni ili nedovoljno „potkovani“. Ništa manje, ako ne i više, i zbog voditelja koji su u strahu ili su zalutali u profesiju, zbog čega se više ne zna čije je u emisiji da pita, a ko je došao da odgovara.

  Više od deceniju i po Aleksandar Stanković, nedeljom u 14 časova, uživo, propituje hrvatske političare i one iz regiona. Iako često optuživan za neprijateljski stav prema gostima (pred njim su se znojile i mnoge „velike glave“), zapravo je, sve vreme, samo radio svoj posao; pitao sve ono što bismo pitali i mi, daleko od studijskih reflektora, udobno zavaljeni u kućnim foteljama. U poslednjoj emisiji, gost mu je bio Ivan Pernar iz „Živog zida“, četvrte po snazi grupacije u Saboru. Iako se mora priznati da je i gost petnaestak minuta, koliko je gostovao, govorio, ili pokušavao da govori, o onome o čemu se u hrvatskoj javnosti uglavnom ćuti, voditelj nije dozvolio da gost „preuzme“ emisiju i diktira teme. Uz obrazloženje da mu se ne dopušta da do kraja odgovori na pitanje – u tom trenutku govorio je o Izraelu i, kako je posle objasnio, nameravao da kaže da je ta država stvorena na etničkom čišćenju – Ivan Pernar je napustio studio. Iako je reč o najvećem incidentu na HRT-u u dužem periodu, Aleksandar Stanković je, mirnoćom joga instruktora, završio emisiju pre vremena i, ubrzo potom, obratio se gostu video-porukom: „Dragi Ivane, pomalo te volim. Ovo je jedna od onih retkih nedelja kada ću konačno moći ručati na vreme“.

  Mnogi će reći, lako je njemu, ima gde da ode… Uvek će i imati, baš zbog toga što ima crvenu liniju ispod koje ne ide. U Srbiji (čast malobrojnim izuzecima) pre će se desiti da voditelj prihvati džoint koji mu ponudi gost, nego što će dozvoliti da gosta toliko iznervira da ovaj napusti studio.

  PS: Pre godinu i po u Južnoafričkoj Republici, iznerviran tokom televizijske debate o legalizaciji marihuane, jedan njen učesnik zapalio je džoint i ponudio ga voditeljki. Ona ga je pomirisala i konstatovala da je reč o „pravoj stvari“.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE