Novinarka kažnjena zbog pitanja Vučiću

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novinarka kažnjena zbog pitanja Vučiću

  Novinarka Radio-televizije Vojvodine kažnjena zbog pitanja postavljenog predsedniku Vlade. Vučić kaže da niko u njegovo ime ne sme da kažnjava novinare, što novinarska udruženja karakterišu kao “cinizam ogromnih razmera”.

  Svetlana Božić Krainčanić, urednica dopisništva RT Vojvodine u Beogradu, kažnjena je smanjenjem plate za 20 odsto, jer je 1. aprila ove godine na konferenciji za novinare Vučiću, pored svog pitanja, postavila i pitanje:

  “Pošto ste rekli da je za vas jedina sporna stvar kada je Šešelj u pitanju njegova politika, koja je nazadna, da li to znači da se vi na neki način ne odričete te politike devedesetih, kada ste i sami bili uz Šešelja?”

  Premijer je, nakon toga, glasno primetio da je reč o pitanju na kojem insistira Inicijativa mladih, što je potvrdila i novinarka. Premijer je zatim odgovorio na pitanje.

  Direktor RTV Srđan Mihajlović je rekao kažnjenoj novinarki da će, po povratku na posao, moći slobodno da radi, čak i da ide na Vučićeve pres konferencije, ali je u rešenju o kazni napisao da procenjuje “da će izrečena mera uticati na zaposlenu da ne učini istu povredu radne obaveze, kao i da će preventivno uticati na zaposlene”, prenosi Cenzolovka.

  “U informativnoj redakciji RTV su mi po povratku sa konferencije rekli da ne pravim prilog i umesto toga su zatražili službeno izjašnjenje o mom postupku. Prilog je napravljen od uvodnog dela Vučićevog izlaganja, bez novinarskih pitanja. Direktor je, navodno, slušao direktan prenos pres konferencije, pa je tako saznao šta sam pitala”, kaže Svetlana Božić Krainčanić za Cenzolovku.

  Vučić voli Svetlanina pitanja, NUNS i NDNV “ne vole” Vučićev odgovor

  Tokom posete Subotici, premijer je reagovao rečima da “niko u njegovo ime ne sme da kažnjava novinare”, a na njegovu, usledila je reakcija novinarskih udruženja.

  “Čuo sam da je Pajtićev i Čankov direktor RTV kaznio Svetlanu. Sram da ga bude! Da niko u moje ime ne kažnjava novinare jer postavljaju pitanja. Ja njena pitanja volim i demokratski je da ih novinari postavljaju. Na svako ću da odgovorim”, rekao je Vučić.

  Međutim, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je cinizam ogromnih razmera kada predsednik Vlade brani novinare i medijske slobode, s obzirom da je u pitanju prvi čovek vlasti koja godinama, kontinuirano ugrožava slobodu govora i prava novinara.

  NUNS i NDNV smatraju da je Vučić najveći krivac za izuzetno nizak nivo medijskih sloboda u zemlji i da su on i njegovi bliski saradnici razvili veoma štetne mehanizme za kontrolu medija i sputavanje kritičke misli.

  NUNS i NDNV su osudili postupak direktora RTV da kazni novinarku, ali smatramo da je Vučić poslednji čovek koji bi na medijskim slobodama trebalo da politički profitira.

  Izvor: N1, Agencije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE