Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS i „Betec“ potpisali Sporazum o saradnji u oblasti razvoja geotermalne energije u Srbiji

  Srpska energetska kompanija NIS i „Betec“, firma za geotermalni razvoj, potpisali su u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti razvoja geotermalne energije u Srbiji. Kompanije će zajednički razvijati geotermalne aktivne zone u severnoj Srbiji otvaranjem novih proizvodnih bušotina i izgradnjom elektrana na bazi tehnologije proizvodnje električne energije na bušotinama. Planirano je da radovi na bušenju počnu 2017, a puštanje u rad prve elektrane planirano je godinu dana kasnije. Projekti takođe uključuju kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije.

  NIS je jedna od najvećih vertikalno integrisanih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, čija je osnovna delatnost istraživanje, proizvodnja, prerada, prodaja i distribucija širokog spektra naftnih derivata, kao i realizacija energetskih projekata. U Srbiji, NIS poseduje rafinerijska postrojenja sa dva pogona, u Pančevu i Novom Sadu, i postrojenje za proizvodnju TNG, kao i mrežu stanica za snabdevanje gorivom u Srbiji i susednim zemljama. U skladu sa dugoročnom strategijom razvoja poslovanja izvan Srbije, NIS je proširio svoje poslovanje na regionalna tržišta Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije i Bugarske. NIS realizuje veliki broj projekata iz oblasti proizvodnje električne energije i geotermalne energije.

  foto-2
  „Betec“ je kompanija za razvoj geotermalne energije koju je je nedavno preuzeo KS Orka Renewables Pte Ltd Singapur (KS ORKA). KS ORKA je zajedničko preduzeće kompanije Zhejiang Kaishan Compressor Co Ltd (Kaishan), koja je kotirana na Šendžen berzi, i islandske kompanije Hugar Orka ehf. KS Orka spaja Kaishan tehnologiju proizvodnje energije i islandsku stručnost iz oblasti geotermalne energije i razvoja projekta i namerava da postane vodeća kompanija za proizvodnju energije iz geotermalnih izvora i otpada. KS Orka obezbeđuje projektu najiskusnije geotermalne stručnjake i eksperte iz oblasti razvoja energetike u svetu.

  Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, je istakao: „NIS želi da doprinese rastu upotrebe obnovljivih izvora energije u Srbiji. Tokom prethodnih godina razvili smo veliki broj projekata iz oblasti energetske efikasnosti, posebno projekte kogeneracije – proizvodnje električne energije iz gasa. U saradnji sa našim partnerima mi ćemo nastaviti da razvijamo projekte eksploatacije geotermalnih izvora i doprinositi povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kao i energetskoj stabilnosti Srbije.

  Kevin Cao, generalni direktor kompanije Kaishan, je naglasio: „KS Orka ima za cilj da postane vodeća svetska kompanija za razvoj i realizaciju geotermalnih projekata. Prioritet KS Orka su ulaganja u rastuće ekonomije, a naš cilj je razvoj proizvodnje energije u obimu od 500 MW u narednih pet godina. Saradnja sa NIS-om u Srbiji je važan korak ka postizanju tog cilja na Balkanu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE