Neke škole NEĆE BESPLATNE udžbenike, odgovori "na čekanju"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neke škole NEĆE BESPLATNE udžbenike, odgovori “na čekanju”

  Iako je istekao zakonski rok za izbor udžbenika koji će se koristiti u nastavi, još nema podataka o tome koliko se škola opredelilo za besplatne iz Fondacije “Alek Kavčić”, a koliko roditelja će plaćati udbenike različitih izdavača kao i prethodnih godina.

  Besplatne udžbenike odobrilo je i Ministarstvo prosvete, ali roditelji kažu da ih pojedini direktori škola u Nišu ne odobravaju za upotrebu, već knjige moraju da plaćaju i više od 200 evra, pišu Južne vesti.

  Udžbenici su sada samo “na klik” od đaka, bez ikakve naknade i plaćanja, ali za neke škole to ne važi, jer te udžbenike ne odobravaju.

  U OŠ “Stefan Nemanja” iz Niša direktorka nije odobrila program po kom bi deca učila iz besplatnih udžbenika, već su odabrali program po kom komplet za osmi razred košta 18.000, pišu nezadovoljni roditelji.

  Plaćanje knjiga, kada već postoje besplatne, nazivaju pljačkom, a na pitanja o situaciji u konkretnoj školi sa udžbenicima odgovori se očekuju od ponedeljka.

  Načelnik niške Školske uprave Dragan Gejo je načelno rekao da su besplatne knjige dobra ideja, ali je za konkretna pitanja oko čitave procedure odobravanja udžbenika novinare uputio na Ministartsvo prosvete, odakle odgovora još nema.

  U Fondaciji “Alek Kavčić” kažu da odluka koje udžbenike će škola uvrstiti u program ne bi trebalo da bude samo na direktoru.

  Po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, član 120, jasno piše “Savet roditelja učestvuje u predlaganju izbornih sadržaja kao i u postupku izbora udžbenika”.

  Iz ovog člana zakona se jasno vidi da je uloga saveta roditelja velika, kao i da bi oni morali biti uključeni u izbor učenika. Dosadašnje iskustvo fondacije je da u školama u kojima su se roditelji udružili i zajednički se dogovorili sa svojim učiteljima i nastavnicima, te škole će u narednoj školskoj godini udžbenike koji se nalaze na sajtu besplatnabiblioteka.com, pišu iz Fondacije.

  Udžbenici koje je pripremila Fondacija se, kako kažu, od ostalih razikuju samo po tome što su u PDF verziji besplatni, a što štampani koštaju 2 dinara po strani (200 dinara za 100 strana), dok ostali naplaćuju od 750 do 900 dinara.

  Tako da, procedura odobravanja ovih besplatnih udžbenika u školama je ista kao i za sve. Dovoljno je da ih nastavničko veće usvoji i to je to, koriste se u nastavi.

  Svi udžbenici koji se nalaze na sajtu besplatnabiblioteka.com su odobreni od strane Ministarstva prosvete, ali, ukoliko nastavnička veća ne žele ni da ih stave na razmatranje da se koriste u njihovim školama, to je već druga priča, kažu u Fondaciji.

  Pojašnjavaju da je zakonski rok za izbor udžbenika koji će se koristiti u nastavi bio 15. april, ali oni nemaju informacije koliko je škola u Srbiji i Nišu prihvatilo besplatne udžbenike i uvrstilo ih u svoj program.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE