Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neda Lang, Schneider Electric: „Želimo da podelimo znanje sa zajednicom“

  „Naša jedinstvenost je u tome šta radimo, a to je, zaista, posao sa misijom i svrhom da učinimo upravljanje elektroenergetskim mrežama lakšim, robusnijim, kvalitetnijim, „zelenijim”, jer svi znamo da je električna energija glavni stub na kome moderna ekonomija danas stoji“, priča za BIZLife magazin Neda Lang, Country HRBP, Schneider Electric.

  •  Kompanija Schneider Electric ima dugogodišnju saradnju sa fakultetima. Nedavno ste organizovali i takmičenje namenjeno studentima ETF-a, a na globalnom nivou kompanija organizuje i takmičenje Go Green, na kom su se naši studenti prikazali u najboljem svetlu. Koje još inicijative planirate u narednom periodu?

  Kroz različite programe saradnje sa fakultetima želimo da se približimo studentima i da im ukažemo na sve mogućnosti profesionalnog razvoja. Ove godine dodatno smo fokusirani na širenje znanja putem onlajn konferencije PowerIT, koja će se održati 22‒23. septembra. Sa više od 1000 zaposlenih i 50 timova u oblastima energetike i računarstva, naša misija je da čitavoj IT zajednici u Srbiji približimo ekspertizu i iskustvo koje smo prethodnih decenija razvijali. Želimo da podelimo znanje i kulturu sa zajednicom koja se paralelno, a nekada i zajedno sa nama razvijala. Naša ciljna grupa su svi oni koji žele da znaju više o tehnologijama i biznisu, bez obzira na uzrast, od studenata do seniora sa raznovrsnim iskustvima.

  • Razvojni centar je nedavno pokrenuo novi ciklus stipendiranja studenata. Koje im se sve mogućnosti pružaju u okviru stipendije?

  Program stipendiranja jeste nešto po čemu je Razvojni centar prepoznatljiv.

  Oduvek smo verovali u snagu generacija koje tek dolaze i novine koje one unose u timove.

  Otuda i naša dugogodišnja saradnja sa fakultetima. Kroz stipendiranje studenata druge, treće, četvrte godine akademskih ili master studija tehničkih odeljenja na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, kao i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, omogućili smo odabranim studentima da razmenjuju znanja i iskustva direktno sa mentorima i da svoje formalno obrazovanje primene na praktičnim primerima. Osim stipendije, biće im pružena i mogućnost da svoju karijeru započnu u Razvojnom centru kompanije Schneider Electric. Važno je osnažiti mlade ljude da svoje znanje pokažu na primenjivim rešenjima i da se osete važnim delom profesionalne zajednice za budućnost.

  • Razvojni centar Schneider Electric postao je jedan od najpoželjnijih poslodavaca, kao i jedan od najvećih razvojnih IT centara u Srbiji. Na koji način mladi inženjeri mogu da postanu deo vašeg tima? Na osnovu kojih znanja, veština i ličnih osobina ih vi birate? Kakvi sve profili rade u Schneider Electricu?

  Okupljamo više od 1000 stručnjaka iz oblasti energetike i računarstva i imamo višegodišnju saradnju sa univerzitetima, elektrodistributivnim kompanijama, proizvođačima električne energije i IT integratorima širom sveta. Bavimo se istraživanjem, razvojem i inženjeringom softvera u oblasti upravljanja elektroenergetskim sistemima, kao i kreiranjem softverskih rešenja, prodajom i direktnom isporukom našim klijentima i krajnjim korisnicima, što nas čini globalnim centrom za razvoj i isporuku softverskih rešenja. Veoma smo ponosni na naše seniore i eksperte, jer njihovo znanje i ekspertiza čine da budemo još uspešniji. Već kao studenti stipendisti, mladi stručnjaci mogu steći dodatno znanje u timovima Schneider Electrica.

  Pored stručnosti, u naš tim je dobrodošao svako ko ima prepoznatljivu kreativnost, kao i želju za konstantnim razvojem.

  Agilan pristup radu i timski duh takođe su vrednosti koje negujemo i konstantno razvijamo.

  • Po čemu je vaš razvojni centar jedinstven u svetu?

  Jedinstveno je, pre svega, više od 1000 naših stručnjaka iz oblasti energetike i računarstva. Njihova stručnost i kreativnost i rad u timskim uslovima. Potom, naš vodeći proizvod – softver ADMS (Advance Distribution Management System), koji predstavlja najnaprednije rešenje na svetu koje omogućava upravljanje sistemima za distribuciju električne energije i koji je u upotrebi u više od 80 elektroprivreda širom sveta i 170 kontrolnih centara, sa ukupno 400 miliona električnih potrošača. Sumirajući ovako, neverovatno je razmišljati da softver koji je razvijen u Srbiji upravlja sistemima za distribuciju električne energije velikih metropola širom sveta i da pri tome pravimo jedinstven softver i na bazi njega, kao platforme, krojimo i direktno klijentima isporučujemo čitavu paletu rešenja za operativne probleme, kao sto je visok udeo obnovljivih izvora energije, upravljanje velikim vremenskim nepogodama i slično.

  Naša jedinstvenost je u tome šta radimo, a to je, zaista, posao sa misijom i svrhom da učinimo upravljanje elektroenergetskim mrežama lakšim, robusnijim, kvalitetnijim, „zelenijim”, jer svi znamo da je električna energija glavni stub na kome moderna ekonomija danas stoji, a mogućnost mreže sa visokim udelom zelene energije i električnih automobila prioritet čovečanstva.

  • Za sledeću godinu ste najavili otvaranje novog razvojnog centra u Novom Sadu, koji, prema onome što za sada znamo, deluje zaista impresivno. Koje će odlike imati ovaj razvojni centar?

  Tako je, nakon proširenja na našu beogradsku kancelariju, u zgradi GTC Green Heart, Razvojni centar kompanije Schneider Electric u Novom Sadu sledeće godine prelazi u novu poslovnu zgradu, u objekat u nekadašnjem novosadskom industrijskom kompleksu Novkabel. Biće to jedna od najsavremenije tehnički i tehnološki opremljenih zgrada u našoj zemlji, koja će sasvim odgovarati potrebama zaposlenih. U skladu sa našom poslovnom strategijom, ovaj objekat će ispunjavati i najviše ekološke i energetske zahteve, što će mu obezbediti status „CO2 neutralne zgrade”.

  Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da su zaposleni u „zelenim zgradama” zadovoljniji i produktivniji, a kvalitetno, komforno i ekološko okruženje postaje najpoželjnije mesto za rad. I Razvojni centar Schneider Electric, svakako, ide u tom pravcu. Naš nov poslovni prostor biće zasnovan na Activity based workspace modelu otvorenog tipa, koji omogućava najbolje uslove za rad, zdravije i opuštenije okruženje. Nov koncept prostora prikazuje i kulturu koju želimo da postignemo, a to je otvorena komunikacija, transparentnost, dostupnost i povezanost.


  KO SU „EDISONI”?

  • Koliko je upravljanje talentima (talent management) važno u vašem poslu?

  Razvoj zaposlenih je osnova. Bez razvoja i sticanja novih znanja danas ne možemo pričati o kompaniji koja napreduje. Pored različitih platformi za učenje, razmenu znanja, za sve zaposlene koji poseduju tehničko znanje i stručnost organizovan je program „Edison”, sa ciljem da pospeši tehnološku strategiju Schneider Electrica i efikasnost istraživanja i razvoja. Po završetku programa, zaposleni postaju nosioci titule „Edison”, u tri nivoa stručnosti. Naši „Edisoni” se odlikuju strateškim načinom razmišljanja, klijent im je uvek na prvom mestu, primenjuju svoje tehničke veštine i znanje na inovacije, a svoje znanje rado razvijaju i dele sa drugima. Titula „Edison” je prepoznatljiva na globalnom nivou Schneider Electrica.


   

  Izvor: BIZlife magazin

  Foto: Schneider Electric

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE