Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neće biti stečaja u Ei holdingu

  Privredni apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Privrednog suda u Nišu o pokretanju stečajnog postupka u korporaciji Ei holding, potvrdio je za Betu direktor te kompanije Aleksandar Popović.

  On je podsetio da je, na predlog Agencije za privatizaciju, Privredni sud u Nišu juna prošle godine pokrenuo predstečajni postupak, a pre tri meseca i stečajni postupak u tom holdingu.

  „Sud u Beogradu je predmet vratio na ponovno odlučivanje u Niš, ali sa jasnim uputstvom da se u novom sudskom postupku za namirenje poverilaca izabere rešenje koje je Holding predložio, a to je reorganizacija po unapred pripremljenom planu (UPPR)“, istakao je Popović.

  Po njegovim rečima, Holding je već pribavio pozitivno mišljenje ovlašćenog konsultanta na izvodljivost UPPR-a i dobio uslovnu saglasnost većinskih poverilaca.

  Popović je istakao da dugovi Ei holdinga iznose oko 3,7 milijardi dinara, a najveći poverioci su republički Fond za razvoj, Republička direkcija za robne rezrve, Grad Beograd, Grad Niš, Gradska stambena agencija iz Niša i komercijalne banke.

  On je kazao da su ekonomske unalize urađene u okviru UPPR-a pokazale da je reorganizacija Holdinga neuporedivo bolja opcija od bankrota.

  „Kroz bankrot bi poverioci mogli da naplate oko sedam odsto potraživanja, a kroz reorganizaciju bi namirenje bilo od 20 do 100 odsto. Osim toga za vreme trajanja reorganizacije poverioci bi dobili udeo u vlasništvu Holdinga“, naglasio je Popović.

  Dodao je da bi reorganizacija omogućila i opstanak četiri preduzeća u sastavu Holdinga – Ei Elmaga i Ei komerca u Nišu, Ei Pionira KT i Ei Pionira UKT u Zemunu.

  „Reč je o firmama koje pozitivno posluju i imaju tržište“, naglasio je Popović i podsetio da Ei holding ima veliku imovinu, koja većim delom još nije iskorišćena.

  U vlasništvu Holdinga je više od 100.000 kvadratnih metara poslovnog prostora i 75 hektara zemljišta, sa kompletnom komunalnom infrastrukturom u kompleksu u Nišu. Pored toga Holding ima imovinu u Zemunu čija se vrednost procenjuje na preko 30 miliona evra.

  EI Holding korporacija imala je 80-tih godina 24 zavisna preduzeća i oko 18.000 radnika. U holdingu i u četiri njegova zavisna preduzeća trenutno je upošljeno oko 60 radnika, a ostala preduzeća su prethodnih godina otišla u stečaj.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE