Camembert

Ne samo što je pravi delikates, Camembert sir poboljšava i pamćenje

Nova studija je otkrila da jedenje Camembert sira može poboljšati pamćenje i sposobnost učenja, kao i zaštititi mozak tokom starenja. Studija, objavljena u naučnom časopisu Neuroscience Research, pokazala je da hemikalije proizvedene tokom procesa fermentacije sira mogu poboljšati sposobnost učenja i pamćenje.

Spojevi fermentacije

Camembert koristi belu plesan, vrstu gljivice zvanu Penicillium camemberti, u procesu fermentacije. Ova plesan proizvodi masne kiseline kao što je miristamid, koje se retko nalaze u drugim sirevima ili fermentacionim procesima. Ovi spojevi sve više se prepoznaju po potencijalnom pozitivnom uticaju na zdravlje mozga, a posebno na „neurotrofne faktore“. To su proteini koji podržavaju rast, popravku i formiranje moždanih ćelija, a posebno su važni kako mozak stari.

Testovi na miševima

Istraživači su sproveli eksperimente na mužjacima miševa podeljenim u grupe, kojima su svakodnevno davali Camembert, miristamid ili druge slične spojeve (u uporedivim dozama) tokom nedelju dana. Miševi su potom podvrgnuti dvema bihevioralnim testovima: testu prepoznavanja objekta (ORT) i testu lokalizacije objekta (OLT). Ovi testovi se obično koriste za procenu pamćenja i učenja kod životinja.

U ORT-u, miševi su stavljeni u otvoren prostor sa dva objekta. Zatim je jedan od poznatih objekata zamenjen nepoznatim objektom. Istraživači su merili vreme koje su miševi proveli istražujući novi objekt. Veće istraživanje ukazuje na bolje prepoznavanje pamćenja.

Sir umesto zlatnih poluga: U Italiji postoji banka u kojoj je dugove moguće platiti parmezanom

U OLT-u, položaj objekta je promenjen. Vreme provedeno u traženju nove lokacije beleženo je kako bi se procenilo prostorno pamćenje. Istraživači su zaključili da su miševi hranjeni Camembert-om i miristamidom imali poboljšanu kognitivnu funkciju. Veće doze spojeva poboljšale su rezultate.

Na primer, u ORT-u, miševi koji su jeli Camembert provodili su više vremena istražujući novi objekt. Miševi tretirani miristamidom postigli su bolje rezultate u oba testa, sugerišući da je ovaj spoj poboljšao i prepoznavanje i pamćenje.

Takođe je otkriveno da miristamid povećava izražavanje moždanog neurotrofnog faktora (BDNF) u mozgu, što doprinosi rastu, pamćenju i zaštiti organa.

Preporuka za dalja istraživanja

Ipak, možda je prerano za kupovinu zaliha Camembert-a, jer su rezultati za sada dokazani samo kod miševa. Dok su prethodne studije pokazale vezu između Camembert-a i poboljšanih kognitivnih benefita kod starijih osoba, istraživači su naveli da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdilo da li isti spojevi masnih kiselina proizvode slične efekte kod ljudi.

„Ova studija pokazala je da se poboljšana kognitivna funkcija može pripisati ne samo komponentama prirodnih namirnica, već i onima fermentisanih namirnica. Konkretno, otkrili smo da fermentacija mleka belom plesnom proizvodi molekule sa poboljšanom fiziološkom aktivnošću.

„Biće potrebna dalja istraživanja, uključujući dugoročne studije i širu analizu podataka.“

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife

Foto: Freepik

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE