Naučnici razvili "mikrovinariju" koja bez prestanka proizvodi vino

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici razvili “mikrovinariju” koja bez prestanka proizvodi vino

  Američki inženjeri razvili su mikroaparat koji omogućava neprekidnu proizvodnju vina, navodi se u saopštenju Federalne politehničke škole u Lozani. Danijel Atinger i njegove kolege nadaju se da će njihov izum omogućiti proizvođačima vina da bolje razumeju proces fermentacije koji ima veliki uticaj na kvalitet vina.

  Klimatske promene imaju veliki uticaj na kvalitet grožđa širom sveta“, rekao je Atinger. “Zbog vrućine neki usevi rano sazrevaju, berba se odvija ranije i vino ima veći sadržaj alkohola ili različit ukus. Moramo da pronađemo način da analiziramo i prilagodimo proizvodnju vina“, istakao je Atinger.

  “Mikrovinarija” koristi veoma male količine tečnosti i proizvodi nekoliko mililitara vina na sat, što omogućava brzo testiranje različitih ukusa i vrsta vina. Sok od grožđa teče kroz glavnu cev aparata. Kvasac se nalazi u obližnjim odeljcima i utiče u glavnu cev kroz ultratanku membranu sa nanoporama. Zatim kvasac apsorbuje šećer i proizvodi alkohol i ugljen-dioksid, koje ispušta kroz membranu.

  Naučnici su 2015. otkrili da ključnu ulogu u jedinstvenosti nacionalnih vina igra upravo kvasac, a ne vrsta grožđa, klima ili vremenski uslovi. Kvasac ima genetička svojstva koja su specifična za određenu geografsku oblast i stoga utiče na ukus određenog vrsta vina.

  Izvor: BIZLIfe/B92/Sputnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE