Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pečurke Cordyceps (YouTube)

  Naučnici proizvode „ZOMBI GLJIVE“ koje leče rak i Covid19

  Gljive Cordyceps koje inficiraju i zombiraju insekte veoma se teško uzgajaju, ali sadrže hemikalije koje mogu pomoći u borbi protiv raka i virusa, između ostalog i virusa Covid19.

  Tim naučnika iz Koreje i Egipta otkrio je način za uzgoj ovih gljiva u laboratoriji, što je napredak koji bi mogao da otvori put istraživanju novog spektra lečenja raka i virusa.

  Istraživanja sugerišu da gljive Cordyceps, posebno hemijsko jedinjenje koje se nalazi u pečurki koja se zove kordycepin, imaju mnoge moguće zdravstvene prednosti – uključujući potencijalna antivirusna svojstva i svojstva za borbu protiv raka – iako njihova retkost u divljini i poteškoće u njihovom uzgoju otežavaju proizvodnju i testiranje u velikim razmerama.

  Cordyceps, Covid19 (Picabay)

  Cordyceps (Pixabay)

  Gljive se mogu uzgajati korišćenjem zrna poput smeđeg pirinča, ali ne proizvode mnogo kordycepina, što je navelo istraživače da predlože insekte — koji su bogatiji izvor proteina i meta gljiva u prirodi — kao bolju alternativu.

  Testovi na raznim jestivim insektima, uključujući crve od brašna, cvrčke i skakavce, otkrili su da je to moguće, a autor studije Mi Kjong Li je rekao da kordyceps uzgajan na jestivim insektima „sadrži otprilike 100 puta više kordicepyna u poređenju sa gljivicama koje se uzgajaju na smeđem pirinču.

  Iako su nivoi kordycepina varirali u zavisnosti od insekata koji su gljive konzumirali, istraživači su otkrili da su masti, a ne proteini, ključni faktor. Li se nada da će rezultati studije omogućiti da se kordycepin proizvodi „efikasnije i ekonomičnije“, iako je primetio da zalihe jestivih insekata još uvek nisu dovoljne da se proizvodnja kordycepsa poveća na industrijski nivo.

  Pečurke Cordyceps (YouTube)

  Pečurke Cordyceps (YouTube)

  „Zombi pečurke“

  Ogroman broj gljiva – stotine vrsta – grupisane su zajedno pod kišobranom kordycepsa. Odlični su u zarazi insekata, šireći se i rastući po celom telu svog domaćina pre nego što ih na kraju ubiju. Neke vrste su postale poznate po svojoj sposobnosti da nesvesne domaćine pretvore u zombije, preuzimajući kontrolu nad svojim telima i manipulišući ponašanjem kako bi zarazili druge.

  Gljive se jedu u delovima Azije, a neke vrste su cenjeni sastojci u tradicionalnim lekovima za mnoge bolesti. U skorije vreme, gljive su postale zdravstveni dodatak na Zapadu, iako im kao i mnogim alternativnim terapijama nedostaju čvrsti naučni dokazi o tome da deluju kako se tvrdi, prenosi Forbes.

  Insekt (Pixels)

  Insekt (Pixels)

  Kordycepin pripada klasi antivirusnih hemikalija i neki dokazi sugerišu da može imati svojstva borbe protiv virusa. Nedavna istraživanja naglašavaju njegov potencijal kao terapija Covid-19, rekao je Li.

  Popularna kultura je iskoristila sposobnost kordycepsa da preuzme kontrolu nad svojim domaćinima. Gljive služe kao inspiracija za zombi čudovišta u franšizi igrice „Last of Us“, koju HBO razvija u TV seriju. Takođe inspiracija je za priču o zombijima u knjizi „Devojka sa svim darovima“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash/Pixels/YouTube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE