Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJBOGATIJI se tokom pandemije dodatno OBOGATILI

  Bogatstvo onih koji su već bogati uvećalo se tokom pandemije Kovidom-19 za više od jednu četvrtinu. U momentu u kome je na milione ljudi gubilo posao, bogataši su se bogatili, pokazuje godišnji izveštaj švajcarske UBS banke.

  Bogatstvo svetskih superbogataša krajem jula je dotaklo rekordnu cifru od 10.200 milijardi dolara (oko 8.677 milijardi evra), što je mnogo više nego pre samo tri godine kada je ta cifra dostigla 8.900 milijardi dolara (oko 7.572 milijardi evra).

  „Billionaires Insights 2020“, izveštaj koji su uradili PWC i UBS pokazuje i da je porastao broj onih koji poseduju bar milijardu dolara.

  Bogatstvo onih koji su već prebogati uvećalo se za 27,5 odsto između meseca aprila i jula 2020.

  „Očigledno su dobro poslovali tokom krize izazvane kovidom 19“, komentarisao je šef Odeljenja za savetovanje bogatih klijenata UBS banke Jozef Stendler.

  Kako je objasnio, spremni su na rizik i taj njihov apetit ka zaradi ih je naveo da kupuju akcije dok su svetska tržišta tonula, da bi ih posle prodavali nadoknađujući gubitke.

  Upravo tako se zove izveštaj je objavila banka: „Riding the strom“ (Jašući kroz oluju). Spremnost da se „uhvati talas“ u pravom trenutku superbogatima je omogućila da profitiraju nakon pada tržišta.

  Najviše su profitirali oni koji su investirali u industriju, zatim tehnologiju pa u zdravstvo, te je njihovo bogatstvo poraslo za 44,4, 41,1 i 36,3 odsto.

  Bitno je podvući i da su superbogati investirali u nekretnine, njih 48,8 odsto što je donelo zaradu između marta i jula 2020 od 12,9 odsto.

  Po ovom istraživanju koje je analiziralo 43 svetska tržišta koja pokrivaju 98 odsto ukupnog bogatstva, najbogatiji su u Sjedinjenim Američkim Državama, zatim u Kini i Nemačkoj.

  U Italiji se četrdeset osoba smatra superbogatima od kojih je 67 odsto muškaraca i 33 odsto žena.

  Više para više filantropije

  Kako se povećavaju bogatstva tako raste i filantropija, pa je ove godine nivo donacija dostigao najveću cifru u istoriji. Bogataši su tokom pandemije donirali 7,2 milijarde dolara zbog krize izazvane kovidom 19.

  Najvelikodušniji su bili Amerikanci – 98 superbogatih doniralo je 4.578,6 milijardi dolara, za njima sledi 12 superbogatih Kineza koji su donirali 678,8 milijardi.

  Još jedna tendencija koju je zabeležena u ovom izveštaju jeste i polarizacija bogatstva, gde se najinovativniji sektori nalaze na vrhu liste.

  Preduzetnici u tehnološkom, zdravstvenom i industrijskom sektoru su bili u prednosti. U tim sferama bogataši najviše zarađuju.

  Naučnici, programeri i inženjeri vode pravu revoluciju u industrijskom svetu i oni su ti koji predvode promenu, te će oni biti novi bogataši, zaključuje se u izveštaju.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE