Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na koja pitanja ćemo odgovarati na POPISU i šta ako odbijemo da učestvujemo?

  U Srbiji u subotu, 1. oktobra počinje popis stanovništva, domaćinstava i stanova i trajaće do kraja oktobra.

  Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je za RTS rekao da je popis ogroman posao i da se  sprovodi jednom u deset godina, kao i da ovaj popis kasni jednu godinu zbog pandemije, budući da je bio planiran za april prošle godine.

  Građani će odgovarati na 69 pitanja, a na tri nije obavezno dati odgovor. Sva pitanja su bila postavljena i na popisu 2011. godine, pa i na ranijim.

  Postoje i pitanja na koja ne moramo da odgovorimo na popisu, a Kovačević navodi da su to etnička pitanja – nacionalna pripadnost, veroispovest i maternji jezik.

  Kazna za one koji odbiju da učestvuju

  Ukoliko odbijemo da učestvujemo u popisu sledi kazna.

  „Prema zakonu o popisu uvek se uvodi ta sankcija i ona je krajnji instrument – nešto što nikako nije cilj same operacije. Popisi su jedna tekovina i istorijska i kulturna, a pre svega državna i oni se sprovode u svim državama koje imaju statističke ustanove“, objašnjava Kovačević.

  Kada je reč o visini kazne, ona je od 20.000 do 50.000 dinara.

  BIZLife e već pisao o popisu stanovništa i tome da će ove godine biti  uvedeno i nekoliko novina, među kojima i najvažnija- da će prvi put u popisu biti elektronski upitnici, umesto papirnih.

  Ove godine pred građanima biće i nekoliko novih pitanja, kojih nije bilo na prethodnim popisima.

  Popis stanovništva “od vrata do vrata”

  Metod sprovođenja popisa će i dalje biti tradicionalan, od vrata do vrata, gde će popisivači prvo od građana prikupiti podatke a zatim ih uneti ih u elektronske obrasce na svoim laptopivima, rekla je nedavno za BIZLife pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević.

  Preliminarni rezultati Popisa biće objavljeni u roku od mesec dana od završetka terenskog prikupljanja podataka (do kraja novembra 2022.), a konačni rezultati će se objavljivati u skladu sa planom publikovanja, sukcesivno, počev od aprila 2023. do juna 2024. godine.

  Još nekoliko novina u načinu sprovođenja popisa

  Novina ove godine biće i to, kako je najavila Lakčević, da će terenska realizacija popisa prvi put trajati mesec dana, za razliku od ranije prakse kada je popisivanje trajalo dve nedelje.

  Popis se priprema i sprovodi u skladu sa međunarodnim preporukama i standardima, odnosno države imaju obavezu da određena pitanja uključe u sadržaj popisnih obrazaca kao što su pol, mesto rođenja, državljanstvo …..

  Međutim, pored međunarodnih preporuka rukovodimo se i nacionalnim potrebama, odnosno zahtevima korisnika u međupopisnom period, ističe sagovornica.

  Koja nova pitanja će biti postavljena građanima?

  Jedna od novina odnosi se na građane Srbije koji su živeli u inostranstvu godinu dana ili duže.

  U prethodnom popisu postavljeno je samo pitanje o godini povratka u Srbiju, a sada će popisivači tražiti podatak i kada su otišli iz zemlje.

  “Cilj je da vidimo u koje države najčešće naši građani odlaze, u kom periodu i koliko se prosečno zadržavaju, odnosno borave”, objasnila je Snežana Lakčević.

  Takođe, novina se odnosi i na broj dece.

  “U prethodnim popisima smo samo žene pitali koliko su dece rodile, a sada ćemo na zahtev istraživača pitanje o broju biološke dece postaviti i muškarcima”, ističe sagovornica.

  Popis 2022. će prvi put obezbediti podatke o  ukupnom broju zgrada sa stanovima, kao i teritorijalu distribuciju zgrada prema osnovnim karakteristikama  (vrsta i starost zgrade, materijal spoljnih zidova, opremljenost instalacijama vodovoda, grejanja …).

  Prvi put će u Popisu 2022. biti uspostavljen mehanizam za povezivanje popisnih i geoprostornih podataka na nivou kućnog broja čime će se obezbediti uslovi za agregiranje popisnih podataka po najmanjim prostornim jedinicama. a terenu 15.000 popisivača, evo ko može da se prijavi:

  Popisivači su imali obavezu da pre početka popisivanja prisustvuju obuci, savladaju metodologiju Popisa i rad u aplikaciji za prikupljanje podataka i da obiđu teren sa instruktorom.

  Od 1. do 31. oktobra dužni su da popišu sve jedinice popisa (stanove, domaćinstva i lica), na teritoriji koja im je dodeljena, koristeći laptop za unos podataka u elektronske upitnike.

  POPIS stanovništva u oktobru: Ova pitanja će PRVI PUT biti postavljena građanima

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE