Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Muzej savremene umetnosti sutra otvara vrata posle 10 godina (Foto)

  Tačno 52 godine od osnivanja Muzeja savremene umetnosti i 10 godina nakon njegovog zatvaranja radi obnove ova ustanova kulture od sutra otvara vrata posetiocima.

  Muzej savremene umetnosti otvoriće izložba „Sekvence: Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti“ koju će publika moći da pogleda u bilo koje doba dana sve do 27. oktobra. Ulaz će biti besplatan, prenosi sajt B92. MUZEJ-2 MUZEJ-4MUYEJ-4

  Postavka je podeljena u 16 delova od kojih je svaka za sebe posebna priča i govori o određenoj poetici, problemima, umetničkim fenomenima ili drugim pojavama. Te sekvence raspoređene su u pet narativnih tokova i prate arhitekturu zgrade.

  U prizemlju može da se vidi predratna umetnost koja je podeljena u dve sekvence – “Građanski modernizam” i “Socijalna umetnost”. Na drugom nivou su “Istorijske avangarde”, “Neoavangarde”, “Konceptualna umetnost”, “Nove umetničke prakse” i “Retro-avangarde”.

  Na trećem nivou je posleratna umetnost visokog modernizma i post-modernizma i fotografija, na četvrtom nivou umetnost osamdesetih, postmodernizam, “Nova predmetnost” i na petom nivou izložba se završava umetnošću devedesetih i savremenom umetnošću danas.

  Posetioci će moći da vide i dela poznatih konceptualaca Marine Abramović, Raše Todosijevića, Zoran Popović kao i deo stvaralaštva najznačajnijih imena posleratne scene visokog modernizma Miodraga Protića, Petra Omčikusa, Stojana Ćelića, Bate Mihajlovića.

  Na poslednjem nivou muzeja su umetnost devedesetih i savremena umetnost – radovi Biljane Đurđević, Zdravka Joksimovića, Milice Ružičić, Vladimira Miladinovića, Siniše Ilića…

  Zgrada Muzeja savremene umetnosti delo je arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović i zidana je od 1960. do 1965. godine. Za posetioce je otvorena 20. oktobra 1965. Zdanje je 2007. zatvoreno za publiku, tada je otpočela prva faza rekonstrukcije i adaptacije. Poslednja faza radova okončana je u septembru 2017. Obnova ove reprzentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade. Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima.

  Izvor: B92

  Foto: B92

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE