Mobing u DIS-u zbog osnivanja sindikata?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mobing u DIS-u zbog osnivanja sindikata?

  Ivica Kostić u kompaniji DIS radi šest godina, ali njegove nevolje na radnom mestu počinju pre dve godine, kada je odlučio da osnuje sindikat, piše Danas.

  Prikupio je dovoljan broj članova i Samostalni sindikat DIS-a dobio je i pismenu dozvolu Ministarstva rada 27. januara 2014. Nakon toga, tvrdi on, počinje maltretiranje i saslušavanje zaposlenih.

  Radnik DIS-a tvrdi da trpi maltretiranje zbog sindikalnog organizovanja, direktor kompanije kaže da mobinga nema.

  Radnik DIS-a Ivica Kostić tvrdi da trpi maltretiranje zbog sindikalnog organizovanja, direktor kompanije kaže da mobinga nema.

  U međuvremenu, Kostić kaže, DIS je oformio svoj sindikat, koji oni među radnicima nazivaju “gazdinim” i počinju da pozivaju radnike da se u njega učlanjuju. Od njega su, napominje, ljudi zaduženi za ljudske resurse tražili da dostavi spisak članova Samostalnog sindikata.

  Nadređeni me prate čak i do toaleta kako ne bih komunicirao sa ostalim radnicima, rekao je Kostić za Danas.

  Generalni direktor DIS-a Darko Aćimović Danasu je odgovorio na postavljena pitanja i između ostalog rekao da “mobinga u kompaniji nema”, kao i da od osnivanja kompanije 1991. do danas ni jedan jedini spor zbog mobinga nije postojao.

  – U našoj kompaniji postoje trenutno dve sindikalne organizacije tako da pitanje da li se radnici kažnjavaju zato što su članovi sindikata, apsolutno ne odgovora istini. U sindikalne organizacije naše kompanije je učlanjeno skoro 90 odsto zaposlenih, ne razmumem kako je moguće kazniti sve te ljude – ističe Aćimović.

  Na naše pitanje da li radnici mogu slobodno da se učlanjuju u sindikat, Aćimović kaže da se poslodavac ne meša u prava radnika na sindikalno organizovanje.

  – Naravno da zaposleni mogu da se učlanjuju u koji god sindikat hoće i to je njihovo pravo garantovano Ustavom i Zakonom o radu. Svaki zaposleni može da se učlanjuje u koji god sindikat želi i hoće slobodnom voljom. Samim postojanjem dve sindikalne organizacije, a do skora i tri, to pitanje čini potpuno suvišnim – napominje za naš list generalni direktor DIS-a.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE