MMF usvojio šestu reviziju: Srbija se popravila

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF usvojio šestu reviziju: Srbija se popravila

  Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda usvojio je šestu reviziju aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom, javlja RTS.

  Izvršni direktori MMF potvrdili su pozitivnu ocenu šeste revizije oko 1,2 milijarde evra vrednog aranžmana iz predostrožnosti koju je ta institucija zaključila sa Srbijom u februaru 2015. godine, uz ocenu da je Srbija primetno popravila poslovno okruženje.

  Zamenik direktora MMF Tao Zeng izjavio je da aranžman sa Srbijom donosi rezultate, podržan makroekonomskom situacijom i strukturnim reformama. “Ekonomija nastavlja da jača, podržana naporima vlasti da popravi javne finansije i otkloni strukturne slabosti”, naveo je Zeng u pisanoj izjavi.

  “Zaposlenost je u porastu, inflacija ostaje pod kontrolom, a javni dug je počeo da opada. Značajan progres je napravljen u fiskalnoj konsolidaciji u 2016, usled većih prihoda budžeta i veće kontrole rashodne strane. Institucionalne reforme će osigurati fiskalnu održivost i poboljšati javne usluge”, naveo je Zeng.

  Srbija je, kako dodaje, primetno poboljšala poslovno okruženje, ali trebalo bi uraditi i više, kako bi se poverenje investitora još povećalo. Prema njegovim rečima, posebno bi trebalo uložiti napor u reformu sudstva i olakšati upotrebu vansudske arbitraže.

  Prioriteti su nastavak reforme javne administracije i platnog sistema, i jačanje upravljanja javnim investicijama. Dalji napor je takođe potreban kako bi se minimizirali fiskalni rizici kroz restrukturiranje državnih preduzeća, posebno u oblasti rudarstva, energetike i transporta.

  Vlasti u Srbiji, smatra MMF, preduzimaju korake kako bi ojačali implementaciju javnih projekata i modernizovali obrazovni sistem.

  Reforma finansijskog sektora je ojačala njegovu otpornost, a strategija za rešavanje problematičnih kredita je pomogla da se smanji nivo udela loših zajmova u portfoliju banaka, zaključio je MMF.

  Zadovoljan odlukom Borda MMF, premijer Aleksandar Vučić kaže da je očekivao takvu ocenu i da će Srbija nastaviti da sprovodi dogovoreni program reformi.

  “Znači da jesmo na dobrom putu. Nastavićemo i dalje, Srbija je na dobrom putu i ako budemo imali dovoljno energije, ali i discipline, odgovornosti i želje da menjamo sebe”, zaključio je Vučić.

  Izvor: RTS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE