MMF nam više nije potreban?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF nam više nije potreban?

  Ekonomisti su jedinstveni u stavu da Srbiji više nije potreban aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji podrazumeva korišćenje ili rezervaciju pozajmica, ali ne isključuju saradnju konsultativnog tipa.

  Ekonomista Jurij Bajec rekao je za Betu da je saradnja sa tom fondom pomogla da se dovedu u red javne finansije, što je bio prioritetni zadatak, ali da je u dilemi da li je Srbiji potrebna dalja saradnja na savetodavnoj osnovi.

  “Nisam sasvim siguran da Vladi Srbije za naredne zadatke oko privlačenja investitora, unapređenja poslovnog okruženja, završetka privatizacije, uvođenja reda u kadrovsku politiku u javnim preduzećima trebaju savetodavne usluge MMF. To bi trebalo da bude posao same Vlade”, rekao je Bajec.

  Istina je, kako je rekao, da strani investitori vole da ulažu u zemlji koja ima aranžman sa MMF, ali da još više vole državu gde je sređen pravni sistem i postoje stabilni uslovi za ulaganja, a bez MMF.

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je za Betu da Srbiji ne treba saradnja sa MMF koja podrazumeva povlačenje određenih pozajmica.

  “Tokom dosadašnje saradnje sa tom finansijskom institucijom napredovali smo za korak, ali nije na odmet neka vrsta saradnje koju su vlade mnogih zemlja pa i Srbije, iako ne tako često, koristile kao batinu”, rekao je Savić.

  Aranžman sa MMF je, kako je ocenio, dobar i za građane jer “ako nije neophodan zbog novca, bar je potreban da bi se saznala prava dijagnoza stanja u ekonomiji i gde su problemi”.

  “Ako Vlada odustane i od aranžmana sa MMF u bilo kojoj formi to znači da je došlo vreme da se olabavi kaiš za povećanje primanja i veću potrošnju, a to je najavila i premijerka Ana Brnabić, jer se MMF doživljava kao prepreka”, rekao je Savić.

  Odustajanje od saradnje, prema njegovim rečima, može da znači da Vlada Srbije želi da vodi drugačiju politiku od dosadašnje.

  Dodao je da “takva politika ne isključuje mogućnost odustajanja od štednje i svih mera koje vuku ekonomiju i ponovno ugrožavanje javnih finansija”.
  [preporucene_vesti ids=”278157″]

  Izvor: Beta

  Foto: IMF, Vlada Srbije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE