Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kafa, odmor

  KUPOVINA ISKUSTVA: Kako su nas brendovi ubedili da spašavamo svet?

  Pričanje priče je marketing strategija u ekspanziji. Proizvodi koji nam se nude, u manjoj ili većoj meri, počeli su da se oslanjaju na neku životnu filosofiju.

  Na koji način se životna filosofija konvertuje u odevni predmet, kutiju hrane ili bočicu pića, pitanje je za marketing stručnjake.

  Čovek današnjice ne kupuje proizvod, nego duhovno iskustvo, pre deceniju je konstatovao savremeni američki filosof slovenačkog porekla Slavoj Žižek. Temu su obrađivali i brojni sociolozi. Šta to zapravo znači?

  Zašto kupujete u Starbaksu?

  Kako uglavnom nemamo priliku da lično spasavamo svet, što bi bilo ultimativno duhovno iskustvo, ili da pomognemo svima kojima je pomoć potrebna, trudimo se da to činimo posredno, kupujući proizvode koji iza sebe imaju neku važnu i plemenitu priču U praksi je mnogo primera. Štaviše, marketing danas ovo gotovo da podrazumeva.

  marketing

  Starbaks, kafa, pixabay

  Kad je reč o Starbaksu, relativno skup napitak obrazložen je time što oni otkupljuju kafu po najvišoj ceni od malih proizvođača – što u prevodu znači da vaš novac ne ide ogromnim, prebogatim korporacijama, već običnim poljoprivrednicima koji će od tog prihoda hraniti porodicu, školovati decu i živeti normalno. Dakle, ako biste popili kafu u Starbaksu, time biste doprineli planetarnoj pravdi i smanjivanju socijalnih razlika.

  Evijan je, recimo, imao kampanju u kojoj je otkrio da čak 70 odsto od maloprodajne cene jedne flašice odlazi na očuvanje prirodnih izvora čiste vode – što znači da opet spasavate svet, ali ovoga puta ekološki.

  Ova dva tržišna giganta, prema tome, nisu prodavala kafu i vodu, već mogućnost da Zemlju učinite boljim mestom za život. Rezultat ovakvih kampanja, pretpostavimo, znaju samo njihovi revizori.

  marketing

  Evijan, voda, pixabay

  Zašto pratite influensere?

  S tim u vezi, ogroman je nalet zelenih. Novak Đoković, kao fakat ogroman teniski brend u telu čoveka, ne jede meso, ali je svetski broj jedan postao dok mu je jagnjetina bila redovan posetilac tanjira iz kog ručava. Čini se da je veganstvo profitabilan i rentabilan koncept, što ne umanjuje činjenicu da može biti iskren i upražnjavan sa stanovišta iskrene i čiste odluke.

  (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

  U skladu s tim, ukoliko pričamo o ljudima koji su brend – influenserima, stvar je prilično slična. Njihova slava i uticaj počivaju upravo na tome što nam nude novo duhovno iskustvo. Oni putuju, gledaju, doživljavaju i te doživljaje prenose nama. Pratimo ih zbog stila, životne filosofije, bogato ilustrovanih iskustava, putovanja ili nekog specifičnog umeća.

  Ali, pošto nemaju svoje maloprodajne objekte, kamoli veleprodaju, monetizacija je u njihovom slučaju nešto složenija. Kada steknu dovoljan broj pratilaca, njihovu pažnju nude velikim brendovima koje će reklamirati. Ipak, nemali broj njih u određenom trenutku shvati da time pravi kompromis sa sopstvenim ubeđenjima, kao i da su sloboda i nezavisnost i te kako slatka stvar. I onda počinju sa stvaranjem sopstvenog brenda.

  Preplavljeno tržište proizvodima iste namene

  Afirmativan primer bi, a ima ih dosta, mogao biti istaknuti beogradski grafički dizajner Slavimir Stojanović, koji je nakon kreacije mnogih vizuelnih rešenja za najrazličitije klijente i brendove, oformio vlastiti – Yebossi Mukewu, koji sadrži odevne komade.

  Tržište je preplavljeno različitim proizvodima iste namene, pa je postalo gotovo nemoguće praviti izbor prema kvalitetu, koji varira u nevidljivim nijansama. Zbog toga nije neprirodno opredeliti se za majicu ili duks ne zbog vrste pamuka, već zbog toga što će novac kojim je plaćena otići u ruke nekoga čije životne stavove poštujemo.

  Izvor: BIZLife/Stefan Tošović

  Foto: Pixabay, Beta/Amir Hamzagić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE