Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stan, stanari

  Novi izazov za velike igrače – najam stanova u centralnoj Evropi

  Skuplji stambeni krediti u kombinaciji s nedovoljnom ponudom rezultiraju sve nedostižnijim stanovima za stanovnike država centralne Evrope, pa je investitorima sve zanimljivije tamošnje tržište najma stanova koje je tek u nastajanju.

  Kako navodi Rojters, pre gotovo pet godina tržište nekretnina je došlo do tačke kada su investitori govorili da je stambena izgradnja počela konkurisati izgradnji poslovnog prostora kao fokusu njihovog interesa.

  „Postoji mnoštvo gradova u centralnoj Evropi s pozitivnom demografskom i ekonomskom dinamikom i tržištem stanova na kojem nema dovoljne ponude“, kaže za Rojters Stanislav Kubacek, investicioni direktor za istočnu Evropu u švedskom Heimstadenu. „To su dobri sastojci za investicije u tržište najma stanova“, dodaje Kubacek.

  Prema podacima iz izveštaja firmi CME i CBRE, investicije u sektor, pretežno u Poljskoj i Češkoj, skočile su 38 odsto na 130 miliona evra u prvom polugodištu 2022. godine. Tržišni poznavaoci ističu kako nove projekte podstiču viši prinosi i očekivanje daljeg rasta.

  Gdanjsk, Poljska (BIZLife)

  Tako je danski NREP ušao na poljsko tržište prošle godine, a u naredne tri godine planira da uloži nekih 500 miliona evra u stambeni i logistički sektor u velikim poljskim gradovima, Varšavi, Vroclavu, Gdanjsku i Krakovu.

  „Investitori vide jasne tržišne prilike jer mlađa generacija postaje otvorenija prema iznajmljivanju stanova dok je ponuda modernih stanova za najam vrlo ograničena“, pojašnjava Rune Kock, izvršni direktor sektora nekretnina u kompaniji NREP.

  U Poljskoj, najvećoj ekonomiji centralne Evrope, nedostaje oko tri miliona stanova, ali prilike za investitore nude i Češka i Mađarska.

  Radim Bajar, partner u češkoj investicionoj firmi Mint Investment kaže da njihov 1,25 milijardi kruna (54,8 miliona dolara) vredan fond razmatra projekte u Pragu, Brnu i Plzenu, a cilj je da naredne godine poveća portfolio za 300 do 500 stanova. „Iznenađeni smo brzinom kojim se tržište menja“, kazao je Bajar.

  vikend putovanja

  Prag, Češka (pixabay)

  Kako dodaje Bajar, prognoze govore da će dve trećine stanova koji u Češkoj budu izgrađeni u narednih 10 godina kupiti fondovi poput njegovog, a tek trećinu će kupiti individualni kupci. Ipak, ulaganja će zahtevati i postojeći stambeni fond.

  Atraktivno za investitore

  Prema podacima Eurostata, stopa prenatrpanosti stanova – broj soba manji od broja članova domaćinstva – u Poljskoj iznosi 37 odsto dok je evropski prosek 17,5 procenata. Većina tamošnjeg stambenog fonda datira još iz perioda komunizma i potrebna mu je obnova.

  „Postoji veliki jaz u stvarima poput kvaliteta, stabilnosti i predvidljivosti najma između privatnih iznajmljivača i institucionalnih igrača. To predstavlja atraktivnu tačku ulaska za igrače u sektoru privatnog najma“, smatra Marek Obuchowicz, partner u Griffin Capital Partnersu.

  Tradicionalna preferencija stanovnika centralne Evrope da radije poseduju stan nego ga iznajmljuju polako je počela da slabi nakon finansijske krize 2008. kada su cene stanova počele snažno da rastu, najviše zbog ekonomskog rasta i niskih kamatnih stopa na stambene kredite.

  Prema podacima firme Cushman & Wakefield, prinosi na stambene nekretnine trenutno su 100 do 200 baznih bodova iznad onih u zapadnoj Evropi, od 5 odsto u Varšavi do 4,1 odsto u Pragu. Poređenja radi, prinos u Londonu iznosi 3,25, a u Berlinu 2,7 odsto.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE