Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lagard kriva, ali bez kazne

  Francuski sud je presudio je da je predsednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard kriva u aferi oko isplate 400 miliona evra biznismenu Bernaru Tapiju.

  Francuske sudije zaključile su da je Lagard kriva za nemar jer nije osporila državnu isplatu od 400 miliona evra koliko je arbitražnom odlukom pripalo Tapiju 2008, kada je ona bila ministarka finansija.

  Sud je odlučio da Lagard neće morati da plati kaznu, niti će snositi sankcije.

  Lagardova, koja je otputovala u Vašington i nije prisustvovala izricanju presude, ranije je negirala optužbe za nemar, a njen advokat je odmah nakon izricanja sudske odluke najavio da će se njegov tim žaliti na presudu, prenosi Rojters.

  Sudska presuda rizikuje da izazove novu krizu rukovodstva u MMF nakon što je prethodnik Kristin Lagard, Dominik Stros Kan, podneo ostavku na tu funkciju 2011. godine zbog skandala vezanog za seksualni napad, ocenjuje britanska agencija.

  Agencije su ranije najavljivale da, ukoliko bude osuđenja, Lagardovoj (60) preti zatvorska kazna od godinu dana i novčana kazna u iznosu od 15.000 evra, ali sudije danas nisu izrekle nikakvu kaznu protiv nje.

  Lagardovoj se sudi zbog uloge u arbitražnoj presudi iz 2008. godine, kojom je isplaćeno 403 miliona evra francuskom tajkunu Bernaru Tapiju, savezniku tadašnjeg predsednika Nikolasa Sarkozija.

  Tapi je tužio francusku banku Kredi Lione zbog uloge u prodaji njegovih akcija u kompaniji Adidas 1990-ih godina.

  Kada je Lagard postala ministarka finansija 2007. godine, pravni spor između Tapija i banke još nije bio rešen, a ona je izdala nalog da se reši kroz privatnu arbitražnu komisiju, umesto preko uobičajenih sudova.

  Tokom suđenja, glavni tužilac je izjavio da su optužbe protiv nje izuzetno slabe i da je protiv toga da ona bude osuđena.

  Izvor: Agencije, RTV

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE