Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kraj za jednu od najvrednijih novčanica u svetu

  Evropska centralna banka će do kraja 2018. prestati da štampa nove novčanice od 500 evra, jer se najviše koristi za pranje novca, pa čak i za finansiranje terorizma.

  „Novčanica od 500 evra će ostati zakonsko sredstvo plaćanja i stoga će i dalje biti u upotrebi“, saopštila je ECB posle sastanka svog Saveta, a preneo Rojters.

  Savet ECB je, prema očekivanjima analitičara, glasao za obustavu štampanja novčanice od 500 evra, zbog rasprostranjenog mišljenja da je pre svega koriste kriminalci za prebacivanje velikih suma novca u različite delove sveta, bez znanja vlasti.

  „Takve novčanice su omiljeni mehanizam plaćanja za one koji se bave nezakonitim aktivnostima, s obzirom na relativnu lakoću sa kojom se mogu transportovati i prebaciti“, navodi se u nedavno objavljenoj studiji Harvard Univerziteta.

  Skoro 30 odsto od preko 1.000 milijardi evra gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 evra, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB.

  Ova novčanica je jedna od najvrednijih u svetu, sa vrednošću koja je trenutno za preko pet puta veća od najveće američke novčanice u opticaju od 100 dolara.

  Izvor: B92

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE