Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Кragujevac dobija Inovacioni distrikt i biće jedini u regionu

  Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović izjavio je da će izgradnja trećeg objekta Državnog data centra u Kragujevcu, prvog Inovacionog distrikta i jedinog u ovom delu Evrope, doprineti boljem imidžu Srbije u svetu i biti važan podsticaj za potencijalne investitore, nova radna mesta i dodatnu ekonomsku vrednost.

  On je, na predstavljanju idejnog rešenja treće faze Državnog data centra u Kragujevcu, odnosno njegovo proširenje i prerastanje u Inovacioni distrikt, podsetio da su od 2019. godine u tom gradu izgrađena i počela sa radom dva objekta Državnog data centra.

  „Ovaj centar je Srbiji doneo neprocenjiv kredibilitet na kojem bi pozavidele mnoge ekonomski razvijenije zemlje, jer danas u Кragujevcu svoje podatke čuvaju svetski giganti poput IBM i Oraclea“, rekao je Jovanović, objavilo je ministarstvo.

  Kako je navedeno, pored postojeća dva najsavremenija objekta Državnog data centra u Kragujevcu, koji su izgrađeni po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, Inovacioni distrikt će se prostirati na 56.000 metara kvadratnih, a zamišljen je kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem.

  Centar će biti namenjen članovima IT zajednice, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce.

  Komercijalni zakupci prostora u Državnom data centru će u njemu dobiti potreban kancelarijski prostor, a posebno mesto će imati Nacionalni centar za informacionu bezbednost (cyber security).

  U okviru ovog objekata nalaziće se i zasebni prostori za IT, zatim „Smart city centar“ za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering sa prostorom za istraživanja i laboratorijama, kao i edukacioni centar za obuke studenata.

  U Inovacionom distriktu će biti izgrađen i 5. Naučno-tehnološki park u Srbiji.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE