Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mreža za restituciju o konverziji zemljišta: Olakšavanje gradnje ili ulaznica za KORUPCIJU?

  Vlada Srbije usvojila je prošle nedelje Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji kojim se ubrzavaju procedure za izdavanje građevinskih dozvola, ukidaju prepreke, kao što je konverzija uz naknadu, i omogućava da proces izdavanja dozvola bude transparentniji i u cilju veće zaštite građana i onih koji grade.

  Izmene ovog Zakona sporne su po mnogo tačaka, ali se čini da je ukidanje konverzije uz naknadu tema o kojoj se najviše polemiše u javnosti, a sve zbog podataka da bi država mogla da ostane bez miliona evra koji bi od konverzije mogli da seliju u budžet.

  Prema rečima stručnjaka, ukidanjem obaveze konverzije uz naknadu se omogućava kompanijama da svoje pravo korišćenja državnog građevinskog zemljišta, stečenog kupovinom firmi iz privatizacije, stečaja ili kroz izvršni postupak, konvertuju u svojinu bez naknade koja je po sadašnjim propisima obavezna.

  Zemljište, gradilište, šlem (Freepik)

  Sporna je činjenica da te kompanije zemljište ne bi dobile po realnoj i tržišnoj ceni koju su trebale da plate kroz konverziju, već samo po ceni koju su platile uz kupovinu preduzeća, koje su bile realno niske, jer se radi o onima koja su bila u stečaju.

  Mile Antić, predsednik Udruženja građana „Mreža za restituciju“ kaže da ova situacija predstavlja dodatno kršenje zakona i pljačku.

  „Uveren sam da ni Ministarstvo ni Vlada ne zna o kojim se sve teritorijama radi i koje su njihove administrativne i materijalne vrednosti. Na ovaj način se projektuje jedna poruka da se pljačkanje imovine, zemljišta, privatne svojine itekako isplati i ne samo to, nego da će ti potezi biti i nagrađeni. Nema drugog razloga za ukidanje naknade za konverziju sem korupcije, bilo koje drugo obrazloženje je smešno i predstavlja uvredu zdravog razuma“, ističe Antić.

  O kojim površinama se radi?

  Prema rečima našeg sagovornika decidno je rečeno od strane Ustavnog suda da u svim postupcima privatizacije, stečaja i izvršnim postupcima koji su se vodili pred sudom, zemljište nikada nije bilo predmet procene ili prodaje, nego je uvek ostajalo u državnom vlasništvu i ako se promeni vlasnik preduzeća.

  „Tadašnja ministarka Mihajlović je 2015. godine napravila jednu lažnu analizu procene vrednosti tog zemljišta, gde su preskočeni najveći gradovi“, napominje naš sagovornik.

  Poslanici Skupštine Srbije su te 2015. raspravljali o novom zakonu o konverziji, čiji je predmet 5.310 hektara, odnosno 0,80 odsto od ukupno 661.015 hektara građevinskog zemljišta.

  Tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je u parlamentu, braneći ta zakonska rešenja da će polovina prihoda od naknade za konverziju ići Agenciji za restituciju, a polovina budžetu Srbije, autonomne pokrajine ili lokalne samouprave.

  Bivša potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović (BETA)

  Ministarka je istakla da je predloženi zakon jednostavan i lako sprovodiv i da će omogućiti da konvezrija bude izvršena u roku od 30 dana, navodeći da je zakon važan za Srbiju posebno kada je reč o poboljšanju uslova investiranja i povećanju investicija i zaposlenosti.

  Obrazlažaću u Skupštini Srbije Predlog zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, Mihajlović je rekla da se procenjuje da je u naredne dve do tri godine moguće prikupiti oko 630 miliona evra na strani Agencije za restituciji i isto toliko na strani budžeta.

  Međutim, prema procenama upućenih i informacijama dostupnim javnosti, radi se o znatno manjoj svoti novca koja ne premašuje 30 miliona evra, koliko je za 10 godina primene zakona prikupljeno od konverzija.

  Vesić brani izmene

  Cilj izmene i dopune Zakon o planiranju i izgradnji je da se pospeši građevinska industrija u Srbiji koja je imala pad od 10 odsto, izjavio je resorni ministar Goran Vesić uz ocenu da će se time omogućiti transparentnost, ubrzati procedure i uvesti ekološki standardi. Kao dodatni razlog za izmena zakonodavac je naveo i da je prethodnih godina od konverzija prikupljeno jako malo novca, te da projektovane cifre nisu uspele da se realizuju.

  Cilj izmene i dopune Zakon o planiranju i izgradnji je da se pospeši građevinska industrija u Srbiji koja je imala pad od 10 odsto, izjavio je danas resorni ministar Goran Vesić uz ocenu da će se time omogućiti transparentnost, ubrzati procedure i uvesti ekološki standardi.

  „Uvode se sertifikati zelene gradnje i formira sertifikaciono telo. Sve javne zgrade moraće da se grade sa sertifikatom zelene gradnje, kao i sve zgrade veće od 10.000 kvadratnih metara i investicione vrednosti veće od pet miliona evra“, govorio je Vesić svojevremeno o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji.

  Goran Vesić (Beta)

  Kako Antić navodi sva obrazloženja koja idu u prilog ukidanju naknade za konverziju su čista demagogija i lažno predstavljanje stvari.

  „Prvo i osnovno ukoliko imate određeni resurs, odnosno zemljište niko vas nije naterao da ga date nekome ko se tu zatekao kao korisnik. Postoje slučajevi gde su investitori gradili na zemljištu bez da su plaćali bilo kakvu naknadu, nenormalno je da država da nekome toliki poklon“, napominje on.

  Prema njegovim rečima, to što zakon nije poštovan i što je nakaradno tumačen to je do onih čija je obaveza bila da ga sprovode. To nije odgovornost nas.

  „Oni su primenjivali zakon sa intencijom da se što manje plati. Zna se da što se manje plati državi, više se platilo nekom na ruke, ne vidim drugi motiv“, zaključuje Antić za BIZLife.

  Izvor: BIZLife/Mladen Stanković

  Foto: Beta/Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE