Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Konferencija „Značaj učenja kroz rad i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana“ 31. maja, u Beogradu

  Konferencija regionalnog karaktera „Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana (WB6)“ čiji je cilj afirmacija formalnog i neformalnog učenja kroz rad, kao i socijalna inkluzija u privredama Zapadnog Balkana, održaće se 31. maja u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu.

  Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, Richard Kohli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju i Oliver Streit, direktor projekta “Znanjem do posla” (E2E) govoriće o najboljim primerima učenja kroz rad i socijalne inkluzije implementiranim u našoj zemlji sa osvrtom na značaj regionalnog povezivanja i saradnje u ovom domenu. Stefan Thomas, viši ekspert za razvoj ljudskog kapitala, će kao ključni govornik, ispred Evropske Trening Fondacije, prisutne upoznati sa najnovijim trendovima u vezi sa obukama na radnom mestu u regionu Zapadnog Balkana.

  Konferencija, čiji su organizatori E2E, Komorski investicioni forum Zapadni Balkan 6 (WB6) i Privredna komora Srbije (PKS), biće prilika za razmenu iskustava predstavnika privatnog sektora WB6 o formalnom i neformalnom učenju kroz rad i socijalnoj inkluziji, sa ciljem da se poveća svest o značaju učenja kroz rad i socijalne inkluzije za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

  Konferencija „Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana (WB6)“ namenjena je pre svega kompanijama koje nastoje da se uključe u program obuke mladih kadrova kako bi se smanjio jaz između ponude i potražnje za veštinama na lokalnom tržištu rada

  U regionu WB6, gde postoji potreba za unapređenjem zapošljivosti i povećanjem produktivnosti radne snage, naročito mladih, WBL može da igra primarnu ulogu u promociji ekonomskog razvoja i socijalne inkluzije privatnog sektora.

  Prisutne na konferenciji očekuju tri zanimljive panel diskusije

  Na njima će predstavnici uspešnih programa učenja kroz rad u ekonomijama WB6 regiona i inkluzivnog privatnog sektora WB6 govoriti o sledećim temama.

  Panel 1: Dualno obrazovanje u WB6 kompanijama – Izazovi i mogućnosti sprovođenja dualnog obrazovanja u WB6

  Tatjana Shterjova Dushkovska, generalni sekretar, WB6 CIF, Trst

  Gabrijela Grujić, VD direktor, Kancelarije za dualno obrazovanje i NOK, Beograd

  Žana Zeković, HR direktor, Regent Porto Montenegro, Tivat

  Dijana Ilijevska Gjorev, finansijski direktor, Rontis, Veles

  Panel 2: Neformalno učenje kroz rad u WB6 kompanijama – Izazovi i mogućnosti u sprovođenju neformalnih obuka na radnom mestu (WBL)

  Elidon Avrami, generalni direktor, DBS Grupa, Tirana

  Mladen Mojsilović, direktor STAX Akademije, STAX Technologies, Čačak

  Agon Dula, koordinator za VET i saradnju sa privatnim sektorom, ADA, Priština

  Goran Kovijanić, HR menadžer, GS TMT, Travnik

  Milica Radunović, HR koordinator, Logate, Podgorica

  Panel 3: Inkluzivni privatni sektor iz WB6 – Socijalno uključivanje u WB6, mogućnosti dalje saradnje

  Mirta Pađen Lee, People & Culture Delivery menadžer, IKEA, Zagreb

  Lazar Bulatović, Preduzetnik, Allyant / FMI Partner, Beograd

  Elidon Avrami, generalni direktor, DBS Grupa, Tirana

  Ljubica Janevska, HR menadžer, Rontis, Veles

  Ajla Sadiković, HR saradnik, Prevent Fashion, Bugojno

  Učesnici konferencije imaće priliku da prisustvuju interesantnoj prezentaciji virtuelnog iskustva o jednom o najtraženijih zanimanjima u neformalnim obukama kroz rad, kao i da po završetku isprobaju mogućnosti VR KViS alata.

  S obzirom da se gotovo sve privrede WB6 susreću sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, dokvalifikacija i prekvalifikacija sadašnjih i budućih zaposlenih se sagledava kao neizbežna. Formalno dualno obrazovanje i neformalne obuke na radnom mestu, mogu imati veliki značaj za napredak različitih sektora privrede na teritoriji Zapadnog Balkana i omogućiti razvoj karijere i pronalaženje pristojanog posla za sve mlade koji ga traže. Povezivanje privatnog sektora sa predstavnicima izvršne vlasti, organizacijama civilnog društva i drugim zainteresovanim stranama u promovisanju ovih tema može biti značajan korak u pravcu prevazilaženja akutnog problema privatnog sektora – nedostatka kvalifikovane radne snage.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE