Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je „izgubio“ Titov sef sa blagom

  Piše: Milenko Vasović

  Kako se sudbina poigrava sa većinom od nas, pa i sa onim najmoćnijim. Ko bi rekao da će sef jednog Josipa Broza doći do ruku nekog akcijaša iz Kragujevca. Ali, ko bi pre toga pomislio da će nakit sa dvora Karađorđevića završiti kod nekog Jože iz Kumroveca.

  Sve se tako odigralo. Prvi i jedini jugoslovenski maršal imao je veliki otpor  prema svemu što je kraljevsko – sem prema luksuzu. Uselio se Joža 1945. u Beli dvor, kad tamo, a ono i zlato Karađorđevića. Nije ga dao u muzej nego ga je lično „čuvao“.

  Istovremeno jedan momak iz okoline Kragujevca osećao je kako u njemu raste interesovanje za juvelirskim zanatom, ali zbog zauzetosti nije uspeo da ga izuči. Međutim, život najčešće uporne i nagradi, taj skromni mladić pobedi na predsedničkim izborima. I eto prilike da se otkrije sjaj zlatnog nakita.

  Tri godine su prošle od kako je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, čini se bez ikakvog prava i razloga, odlučio da se umeša u Titovu zaostavštinu. Da bi sve bilo „transparentno“ formirao je komisiju sa zadatkom da otvori Titov sef koji se, kako i zakon nalaže, nalazio pod okriljem Prvog opštinskog suda.

  Za šefa komisije imenovao je, koga drugog, do svog ličnog savetnika Olivera Antića, profesora vičnog brojanju i popisivanju. Ima među nama svakakvih pa i onih koji su sumnjali da će možda nešto iz tog sefa označenog kao „depo 555“ u tom brojanju nestati. Ali, prevarili su se – u međuvremenu zagubio se trag čitavom sefu.

  Neki dosadni novinar iz jednih dnevnih novina zainteresovao se, pre desetak dana, šta je bilo u tom sefu, gde se sada nalazi i tako to. I vešti brojač, sad već ambasador Srbije u Portugalu još veštije je izbegao odgovor. I u kancelariji predsednika su mudro ćutali. Baš onako mudro, nisu se pravili ludi pa da upitaju „koji sef“? Nego samo ćute, možda su i slegli ramenima, ali to se u prepisci ne vidi.

  Dosadni novinar počne da propituje i sud – gde je Titov sef. Ovi iz Prvog opštinskog  se izvuku rekavši da je ceo predmet prešao u nadležnost Višeg suda. Ovi u Višem su izvrdavali odgovor u stilu „zovite sutra“, „nije nam sudija tu“, „e sad nam je došla ministarka“… Ništa od odgovora.

  Prema ranijim pisanjima medija u sefu se, između ostalog, nalazilo 30 kilograma zlata u polugama i prahu, 149 komada nakita, drago kamenje, oko 2.700 zlatnika, zbirka od 1.300 komada numizmatičkog novca i plavi safir ruske kraljevske porodice Romanov. Sitnica.

  Šta mi na osnovu ovoga možemo da mislimo: da neko namerno skriva sef; da je sve uredno popisano i vraćeno tamo gde mu je i mesto; da neko u Sudu nešto mulja; da Sud nema pojma gde je sef… da će nečija snajka dobiti minđuše kraljice Marije, a rođak Titov sat…

  Koja god od ovih varijanti da je tačna sudbina će se postarati da se sadržaj sefa pojavi i to baš tamo gde se najmanje očekuje.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • E U

   Što ne pitate gospodju Dragicu,ona je sigurno bolje upućena od svih drugih.pleme Nikolića mora da se produži i nakon isteka mandata,pa će se podizanjem spomenika inicijatoru drpisanja sefa odati odgovarajuća pošta.

  • jasna

   Tito nije odneo u grob to bogatstvo...ali ovi možda planiraju. Nije mala stvar biti u zlatnom kovčegu...a i Srbije je ovo...BRE. Od silne pohlepe i alavosti osudjeni smo na nestajanje i treba svi zajedno da se zapitamo: "Da li medju nama postoji iko POŠTEN? I zar se ne gadimo sami sebe birajući takve?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE