Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kineska banka uz kineske projekte u Srbiji

  Kineska banka počinje sa radom u Srbiji već u januaru naredne godine. Banka će, kako je planirano, biti centrala za Balkan i istočnu i zapadnu Evropu.

  Kineska državna banka je, inače, peta najveća banka na svetu. Stručnjaci kažu da je banka zapravo finansijska pratnja za njihove poslove ovde poput onoga što je arapska banka Mirabank za projekat „Beograd na vodi“ i da se, za početak, ne očekuje da će raditi sa stanovništvom.

  Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže da se radi o državnoj banci sa značajnim referencama koja će finansirati velike kineske projekte u regionu. Njihove investicije u Srbiji iznose oko 1,7 milijardi evra računajući Železaru, most Zemun–Borča, rekonstrukciju Kostolca, prugu Beograd–Budimpešta, obilaznicu oko Beograda.

  Dolazak njihove banke je obrazac po kome posluju svuda gde su investirali, a posle dolaska banke može se očekivati još veća njihova investiciona aktivnost. To je model „njihovi projekti njihove i pare“, kaže Savić.

  Mogli su, kaže on, Kinezi da „vuku“ kredite iz matične zemlje, ali je poenta u tome da osvajaju prostor što je dobitna kombinacija i strategija s kojom imaju prođu. Oni ne gledaju samo trenutnu tržišnu stranu, već dugoročno.

  Prema njegovoj oceni, u prvim godinama poslovanja Kineskoj banci neće biti prioritet rad sa stanovništvom, već eventualno kasnije. Rad sa stanovništvom podrazumeva otvaranje filijala, a plasman kredita zavisi i od platežne sposobnosti građana za koju očekujemo da se poveća.

  NBS je donela rešenje kojim je dato preliminarno odobrenje za osnivanje banke. Davanjem preliminarnog odobrenja okončana je prva faza postupka za osnivanje ove banke. Sledi druga faza postupka, u kojoj će NBS dati dozvolu za rad ovoj banci, na osnovu zahteva osnivača koji je dužan da ga podnese u roku od 60 dana od dana kada je primio ovo odobrenje.

  Banka u Srbiji će, kako je planirano, biti centrala za Balkan i istočnu i zapadnu Evropu.

  Izvor: Politika

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE