Kina ZABRANILA kripto transakcije: "ILEGALNO JE"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina ZABRANILA kripto transakcije: “ILEGALNO JE”

  Kineska centralna banka objavila je da su sve transakcije kriptovalutama nezakonite, čime se zabranjuje upotreba digitalnog novca, poput bitkoina.

  “Virtuelne poslovne aktivnosti prilikom kojih se koriste kriptovalute smatraju se nelegalnim”, navodi se u saopštenju Narodne banke Kine i upozorava da kriptovalute „ozbiljno ugrožavaju bezbednost imovine ljudi”.

  Kina se smatra jednim od najvećih tržišta za kriptovalute na planeti.

  Kretanja na tom tržištu često utiču na globalno tržište kriptovaluta.

  Posle objave u Kini, cena kriptovaluta naglo je opala.

  Cena bitkoina pala je preko tri odsto i trenutno vredi oko 42.000 dolara. Etereum je pao za sedam odsto na 2.860 dolara. Akcije sa velikom izloženošću kriptovalutama takođe su opale u trgovanju na tržištu, pre nego što je Coinbase pao za skoro četiri odsto, MicroStrategy za pet odsto, a RiotBlockchain za više od šest odsto.

  Ovo predstavlja poslednji u nizu poteza kineske vlade usmerenih na nešto što se smatra nestabilnim i sumnjivim, u najmanju ruku, a u najgorem slučaju načinom za pranje novca.

  Trgovina zabranjena još 2019., ali zabrana se NIJE POŠTOVALA

  Trgovina kriptovalutama je u Kini zvanično ukinuta 2019, ali je i dalje bilo moguće uraditi to preko interneta na stranim platformama.

  Međutim, ove godine je usledio značajan niz akcija kako bi se to sprečilo.

  Kineske vlasti upozorile su u maju kupce da im neće biti obezbeđena zaštita za trgovinu bitkoinima i drugim kriptovalutama na internetu, a zvaničnici vlade obećali su da će povećati pritisak na ovu industriju.

  U junu su naložili bankama i platformama za plaćanje da više ne dozvoljavaju ovakve transakcije i uveli su zabranu “rudarenja” bitkoina – procesa stvaranja ove kriptovalute pomoću moćnih kompjutera.

  Ipak, odluka objavljena u petak je najjasniji znak do sada da Peking želi da eliminiše svaki oblik trgovine kriptovalutama, piše BBC.

  Kina je dugo bila jedan od glavnih svetskih centara za rudarenje zbog relativno jeftine struje i povoljnih hardverskih komponenata za kompjutere koje se tamo mogu kupiti.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE