Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kakve startap kredite država nudi u „Godini preduzetništva“?

  Ideja i novac najvažniji su za započinjanje privatnog posla. U godini preduzetništva država je preko svojih fondova omogućila onima koji žele da se otisnu u privatne vode nekoliko vrsta startap kredita.

  Fond za razvoj

  Preko Fonda za razvoj zainteresovani mogu konkurisati za startap finansijsku podršku koja obuhvata 30 odsto bespovratnih sredstava i 70 odsto kredita.

  Preduzetnici će minimalno moći da računaju na 280.000 dinara kredita i 120.000 dinara bespovratnih sredstava a maksimalno 2.100.000 dinara kredita i 900.000 dinara koje neće morati da vrate.

  Za pravna lica minimalan iznos je isti kao i za preduzetnike, dok se maksimalna cifra kreće od 4.200.000 dinara za kredit i 1.800.000 dinara bespovratnih sredstava.

  Rok otplate je pet godina, po kamatnoj stopi od 1,5 odsto uz garanciju banke ili tri procenta uz ostala sredstva obezbeđenja.

  Ovaj novac može se koristiti za nabavku opreme, adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje poslovnog prostora, a ne može se trošiti za organizovanje igara na sreću,promet nafe i naftnih derivata, za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, trgovačke i ugostiteljske delatnosti kao ni za proizvodnju i promet bilo čega što je zakonom zabranjeno.

  Početak realizacija očekuje se su aprilu ove godine a za ovu vrstu kredita nije neophodno ulaganje sopstenog novca.

  Razvojna agencija Srbije

  Razvojna agencija Srbije početnicima u biznisu obezbedila mogućnost da dobiju bespovratna sredstva ali uz uslov da ulože 50 odsto sopstvenog ili novca koji će obezbediti iz bankarskih kredita.

  Početak projekta najavljen je za maj ove godine a namenjen je razvoju ženskog, omladinskog i socijalnog preduzetništva.

  Svaki korisnik će moći da računa na iznos od 300.000 do million dinara, ukoliko obezbedi sopstveno učešće u istom iznosu, završi obuke koje su predviđene, ima urađen poslovni plan i registrovanu delatnost u APR-u.

  Bespovratna sredstva koja daje Razvojna agencija mogu se koristiti isključivo za nabavku osnovnih sredstava.

  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Fond za razvoj obezbedili su startap kredite za inovativne projekte u IT sektoru, koji se mogu koristiti za kupovinu opreme, softvera, repromaterijala  kao i za troškove zaposlenih koji rade na izradi inovativnog projekta.

  U ovom programu realizacija inovativnog projekta je obaveza a visina kredita kreće se od 300.000 do 1.500.000 dinara za preduzetnike i od 500.000 do tri miliona dinara za pravna lica.

  Rok otplate kredita je do četiri godine, grejs period do godinu dana, kamatna stopa je jedan odsto na godišnjem nivou a u grejs periodu kamata se obračunava i pripisuje glavnom dugu.

  Nacionalna služba za zapošljavanje

  Subvencije za samozapošljavanje u iznosu od 180.000 dinara po korisniku, odnosno 200.000 dinara za osobe sa invaliditetom obezbedili su Nacionalna služba za zapošljavanje i resorno Ministarstvo za rad.

  Početnici u biznisu moći će da računaju na ove subvencije ukoliko su na evidenciji NSZ prijavljeni najmanje mesec dana pre podnošenja zahteva, ukoliko imaju biznis plan, završili su obuku iz preduzetništva po planu NSZ i ne duguju ništa toj instituciji.

  Rok za podnošenje zahteva sa biznis planom je 18. april ove godine.

  Izvor: BIZLife

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE