Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bitkoin u 2021. skočio za čak 70% – kakva budućnost čeka KRIPTOVALUTE?

  Pristalice virtuelnog novca tvrde da su kriptovalute budućnost digitalnog novca i da će sprečiti ljude da se oslanjaju na velike banke.

  Najpoznatija kriptovaluta za koju svi čuli jeste bitkoin. Za razliku od tradicionalnog novca, on ne postoji u fizičkom obliku. To je vrsta digitalnog, virtuelnog novca i može se koristiti za kupovinu sve više stvari na internetu, a ponegde i u običnim prodavnicama.

  U svakodnevnom životu, trošenje bitkoina treba da bude lako kao slanje imejl poruke. Njime se zaobilaze posrednici i banke i ide pravo kod primaoca, a plaćanje obrađuje globalna mreža volontera. Kada jednom njihovi kompjuteri potvrde transakciju, dodaju ih na dobro čuvanu listu pod nazivom „blokčejn“. Za obrađeni transfer mogu zaraditi malu količinu bitkoina, a ovaj proces se naziva „rudarenje“ i tako nastaje novi bitkoin.

  Jedna od glavnih kritika kriptovaluta je da se za rudarenje koristi velika količina struje, što dovodi do zaključka da je čitav koncept loš po životnu okolinu.

  2021. dobra godina za bitkoin

  Sve u svemu, bitkoin je imao prilično dobru prethodnu godinu. Digitalna valuta je porasla za skoro 70 odsto od početka 2021. godine. Time je celokupno kripto tržište dostiglo ukupnu vrednost od dva triliona dolara.

  Prethodna je godina u kojoj je prva velika kripto kompanija izašla na berzu sa debijem Coinbase-a u aprilu, povećanim učešćem banaka sa Volstrita kao što je Goldman Sachs i odobrenjem prvog američkog fonda kojim se trguje na berzi povezanog sa bitkoinom.

  Međutim, pojačana regulatorna kontrola i intenzivne fluktuacije cena u poslednje vreme su umanjile izglede za bitkoin. Stručnjaci upozoravaju da bi tržište moglo da ide ka padu.

  Ne tako sjajne prognoze za kriptovalute

  Neki stručnjaci veruju da će bitkoin naglo opadati u narednim mesecima.

  Kriptovaluta je u novembru 2021. godine porasla na rekordnih 69.000 dolara. Sada je ispod 50.000 dolara, što je skoro 30 odsto manje od njenog vrhunca. Stručnjaci sa Volstrita predviđaju bitkoinu „medveđe tržište“ i pad od 20 ili više procenata u odnosu na nedavne maksimume. Vredi napomenuti da je bitkoin poznat po svojoj volatilnosti.

  Kerol Aleksander, profesorka finansija na Univerzitetu u Saseksu, rekla je da očekuje da će bitkoin pasti na čak 10.000 dolara u ovoj godini. To će praktično izbrisati sve njegove dobitke u poslednjih godinu i po dana.

  Da sam sada investitor, razmišljala bih da uskoro izađem iz bitkoina, jer će njegova cena verovatno pasti ove godine“, rekla je Aleksander. Dodala je da njen „medveđi“ poziv zavisi od ideje da bitkoin „nema fundamentalnu vrednost“ i da služi više kao „igračka“ nego investicija.

  Ona je upozorila da se istorija ponavlja. U 2018. godini, bitkoin je pao za skoro 3.000 dolara nakon što se popeo na maksimum od skoro 20.000 dolara nekoliko meseci ranije. Zagovornici kriptovalute često kažu da su stvari ovog puta drugačije, jer sve više institucionalnih investitora ulazi na tržište.

  „Bez sumnje, čini se da grafikon cena bitkoina prate mnogi dramatični usponi i padove imovine. Oni nose narativ ‘ovaj put je drugačije’”, rekao je Tod Lovenštajn, glavni strateg kapitala u ogranku privatnog bankarstva Union banke.

  Uobičajeni investicioni značaj za bitkoin je da on služi kao zaštita od rastuće inflacije izazvane vladinim stimulansima.

  „Dobri uslovi za bitkoin se završavaju. Plima likvidnosti se povlači što će nesrazmerno naneti štetu precenjenim klasama imovine i špekulativnim oblastima tržišta, uključujući kriptovalute“, naveo je Lovenštajn.

  Prve kriptovalute na berzi

  Veliki razvojni uspeh za kripto investitore je odobrenje prvog spot bitkoin fonda kojim se trguje na berzi (ETF) u SAD-u.

  Iako je Komisija za hartije od vrednosti dala zeleno svetlo za pokretanje ProSharesovog Bitcoin Strategy ETF-a, proizvod prati fjučers ugovore za bitkoin umesto da daje investitorima direktnu izloženost samoj kriptovaluti.

  Fjučersi su finansijski derivati koji obavezuju investitora da kupi ili proda sredstvo na kasniji datum i po dogovorenoj ceni. Praćenjem fjučers cena umesto samog bitkoina, stručnjaci kažu da bi ProSharesov ETF mogao biti previše rizičan za trgovce početnike, od kojih mnogi ulažu u kriptovalute.

  „Bitcoin Futures ETF koji je lansiran 2020. godine se naširoko smatra nepogodnim za maloprodaju. S obzirom na visoke troškove vezane za produženje ugovora koji iznose oko 5-10%“, rekao je Vijai Ajar, potpredsednik korporativnog razvoja i globalne ekspanzije na kripto berzi Luno.

  „Sve veći pritisak ukazuje na to da će Bitcoin Spot ETF biti odobren 2022. Uglavnom zato što je tržište sada dovoljno veliko i zrelo da ga podrži“, dodao je.

  Graiscale Investments je podneo zahtev za pretvaranje svog bitkoin trusta, koji je najveći svetski fond za bitkoin, u spot ETF . A tu je i mnogo drugih bitkoin ETF aplikacija koje čekaju.

  Pojava novih kriptovaluta

  Kako je kripto industrija evoluirala, udeo bitkoina na tržištu je opao, a druge digitalne valute poput Ethereuma igraju mnogo veću ulogu. To je nešto što analitičari očekuju da će se nastaviti i u narednoj godini. Jer investitori sve više traže manje kriptovalute u nadi da će ostvariti velike dobitke.

  Profesorka Aleksander sa Univerziteta Saseks označila je Ethereum, Solana, Polkadot i Cardano kao novčiće o kojima treba razmisliti u 2022. godini.

  „Kako maloprodajni investitori počnu da shvataju opasnosti trgovanja bitkoinom, posebno na neregulisanim mestima, oni će se prebaciti na druge novčiće. Oni pripadaju blok-čejnovima koji zapravo služe suštinsku i fundamentalnu ulogu u decentralizovanim finansijama“, rekla je ona.

  Dodala je da predviđa da bi krajem ove godine tržišna kapitalizacija bitkoina mogla biti upola manja od kombinovane vrednosti kovanica pametnih ugovora, poput Ethereuma i Solane.

  „Novi kripto razvoji, kao što su decentralizovane finansije i decentralizovane autonomne organizacije, verovatno će biti oblasti najvećeg rasta kriptovaluta“, objasnio je Brajan Gros, upravnik mreže na kripto platformi ICHI. On je istakao da DeFi (decentralized finance) ima za cilj da ponovo stvori tradicionalne finansijske proizvode bez posrednika. Dok se DAO (Decentralized Autonomous Organization) mogu smatrati novom vrstom internet zajednice .

  Ukupan novac deponovan u DeFi usluge premašio je 200 milijardi dolara po prvi put prošle godine. Stručnjaci predviđaju da će potražnja dalje rasti i u 2022.

  DeFi je deo šireg trenda u tehnologiji poznatom kao Veb3. Pokret Veb3 poziva na novu, decentralizovanu iteraciju interneta koja obuhvata blokčejn i tehnologije kriptovaluta, kao što su tokeni koji se ne mogu zameniti.

  Velika godina na regulatornom frontu

  Regulatori su savili mišiće kriptovalutama prošle godine. Kina je potpuno zabranila sve aktivnosti vezane za kriptovalute, a američke vlasti su se obračunale sa određenim aspektima tržišta. Analitičari očekuju da će regulativa biti ključno pitanje u 2022. za ovaj sektor, preneo je CNBC.

  „Ova godina će bez sumnje biti velika godina na regulatornom frontu“, rekao je Ajar iz Luna. On je istakao da interesovanje različitih vlada, a posebno SAD, za uvođenje regulative u kripto prostor nikada nije bilo veće.

  Ajar je dodao da očekuje da će se videti neka pojašnjenja o pravnoj „sivoj zoni“ kriptovaluta osim Bitkoina i Ethereuma, za koje je SEC (The Securities and Exchange Commission) rekla da nisu hartije od vrednosti.

  Blokčejn kompanija Ripple je u kontaktu sa američkim nadzorom oko KSRP-a, kriptovalute sa kojom je blisko povezana. SEC navodi da je KSRP neregistrovana hartija od vrednosti i da su Ripple i dva njegova rukovodioca nelegalno prodali tokene u vrednosti od 1,3 milijarde dolara.

  Stručnjaci kažu da su još jedna ključna oblast na koju će se regulatori usredsrediti ove godine „stablecoins“ . To su tokeni čija je vrednost vezana za cenu postojeće imovine poput američkog dolara. Tether, najveća stabilna valuta na svetu. Posebno je kontroverzna jer postoji zabrinutost da li ima dovoljno sredstava u svojim rezervama da opravda svoju vezu sa dolarom.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE