Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako pacovi mogu da pomognu posle zemljotresa i uragana?

  Zemljotres se smatra prirodnom katastrofom koja ne može da se predvidi, ali postoje priče o tome da se životinje čudno ponašaju uoči zemljotresa.

  Tako su, recimo nekoliko dana pre nego što će grčki grad Heliki nestati nakon zemljotresa i cunamija, svoja staništa napuštali pacovi, zmije, lasice, stonoge, mravi.

  Prirodne katastrofe poput zemljotresa i uragana mogu da sravne čitave gradove. Ipak postoje načini da se pomogne i predupredi teška i nemila situacija, a potencijalni spasioci koji se obučavaju da u tim situacijama pomognu su pacovi.

  Kako pacovi „rade posao“?

  Projekat koji je osmislila belgijska neprofitna organizacija APOPO, oprema glodare sićušnim, visokotehnološkim rančevima kako bi se pomoglo onima koji prvi reaguju u potrazi za preživelima među ruševinama u zonama katastrofe.

  „Pacovi su obično prilično radoznali i vole da istražuju – a to je ključno za potragu i spasavanje“, kaže Dona Kin, naučnica za bihejvioralno istraživanje i vođa projekta, prenosi CNN.

  Pored njihovog avanturističkog duha, njihova mala veličina i odličan osećaj mirisa čine pacove savršenim za lociranje stvari u uskim, teško dostupnim prostorima, kaže Kin.

  Pacovi se obučavaju da pronađu preživele u simuliranoj zoni katastrofe. Prvo moraju locirati ciljanu osobu u praznoj prostoriji, povući prekidač na prsluku koji aktivira zvuk, a zatim se vratiti u bazu, gde ih nagrađuju poslasticom.

  Dok su glodari još u ranim fazama obuke, APOPO sarađuje sa Tehnološkim univerzitetom u Ajndhovenu na razvoju ranca, koji je opremljen video kamerom, slušalicama, mikrofonom i predajnikom lokacije, kako bi se pomoglo osobama koje prve komuniciraju sa preživelima ali i sa samim preživelima do kojih je teško doći.

  „Zajedno sa rancem i veštinama koje su stekli tokom obuke, pacovi su neverovatno korisni za potragu i spasavanje“, kaže Kin.

  Šta se dalje dešava?

  Dok je projekat potrage i spasavanja zvanično pokrenut tek u aprilu 2021, kada se Kin pridružila timu, APOPO je godinama pokušavao da pokrene ideju, ali nije imao obezbeđeno stalno finansiranje i partnera za potragu i spasavanje koji bi je podržao.

  Kada se dobrovoljna organizacija za potragu i spasavanje GEA obratila APOPO-u 2017, o mogućnosti korišćenja pacova u svojim misijama, tim je počeo da istražuje ideju.

   

  Izvor: CNN, RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE