Viski

Kako je škotski viski postao ključ za održivu budućnost okeana

Čovek po imenu Daglas Martin oduvek je voleo okean. Iako je odrastao u Južnoj Africi, Martinovi roditelji su Škoti, i kako kaže, „odrastao je kao pravi Škot“. U Škotskoj, priroda je uvek blizu gradova, a mora i reke su svima dostupni za uživanje. Ova ljubav prema morima i rekama podstakla je njegovu ideju da stvori održivu alternativu za Omega-3 suplemente koji ne zavise od ribolova. Istovremeno, želeo je da reši problem otpada iz jedne od najpoznatijih škotskih industrija – proizvodnje viskija. 

Prekomerni izlov ribe zbog Omega-3

Omega-3 masne kiseline ključne su za zdravlje mozga, očiju i srca. Međutim, ljudski organizam ne može ih sam proizvoditi, pa se godišnje lovi 16 miliona riba kako bi se zadovoljile ove potrebe, od čega se 20% koristi za ishranu uzgajane ribe. Potražnja za ribljim uljem i brašnom stalno raste i do 2037. godine očekuje se da će potražnja premašiti ponudu. Martin je shvatio da korišćenje divljih riba za Omega-3 ugrožava sigurnost hrane u obalnim zajednicama i odlučio da pronađe alternativu. Tako je 2016. godine nastala MiAlgae.

Ostaci iz industrije viskija kao ključ rešenja

Škotska industrija viskija godišnje doprinosi ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva sa 8,5 milijardi evra i zapošljava 66.000 ljudi. Ali, za svaki litar proizvedenog viskija nastaje 15 litara otpadne vode, koja se nakon tretmana ispušta u kanalizaciju ili reke. „Ljudi misle da ribe proizvode Omega-3, ali to nije tačno. Ribe akumuliraju Omega-3 jedući alge“, objašnjava Martin. Njegova ideja bila je jednostavna: koristiti nusproizvode iz destilerija kao hranu za alge, koje zatim proizvode Omega-3, čime se rešavaju dva problema – prekomerni izlov ribe i otpadna voda iz proizvodnje viskija.

Martinov tim postavio je pogone blizu izvora otpadne vode iz destilerija. Koriste obnovljivu energiju za rad fermentora od 30.000 litara, u kojima se svake nedelje proizvode tone algi. Alge se suše i pretvaraju u prah koji se koristi kao hrana za uzgajane ribe i kućne ljubimce.

Doprinos održivosti i smanjenju emisija CO₂

Jedna tona algi proizvedenih u MiAlgae zamenjuje Omega-3 dobijen iz 620.000 riba i štedi skoro 40.000 kg CO₂. Godine 2024. njihov proces recikliranja otpadne vode smanjio je emisije za ekvivalent 500 povratnih letova između Edinburga i Londona. Martin naglašava da, iako proces deluje jednostavno, trebalo je godina rada i saradnje sa stručnjacima da bi postao funkcionalan. „Priča o tome da koristimo otpadne proizvode iz jedne industrije za stvaranje vrednosti u drugoj odražava pravu cirkularnu ekonomiju“, kaže on.

Priznanje i ambicije za budućnost

MiAlgae je 2024. godine postao finalista prestižne Earthshot nagrade, koju je pokrenuo princ Vilijam. Ovo priznanje povećalo je vidljivost kompanije i omogućilo povezivanje s globalnim investitorima i donosiocima odluka. „Cilj nam je da u narednih pet godina postanemo globalni lider u održivoj proizvodnji hrane, nudeći skalabilne alternative ribljim uljima. Želimo da predvodimo pokret koji ne samo da oživljava naše okeane, već i redefiniše kako proizvodimo ključne hranljive materije za rastuću populaciju“, zaključuje Martin.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife/K. J.

Foto: Unsplash

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE